Új törvényben szabályoznák a kötelező felelősségbiztosítást

Hogy megbékítsék a megnövekedett biztosítási díjak miatt háborgó sofőröket.
Hirdetés

Közzétette a közlekedési minisztérium a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások megkötésére vonatkozó új törvénytervezetet, amelyet a fuvarozók és a biztosítók képviselőivel való egyeztetés nyomán dolgoztak ki. Mint ismeretes, az elmúlt hetekben a fuvarozó cégek miden hétfőn forgalomlassító demonstrációkat tartottak, amiért a biztosítók drasztikusan megemelték a biztosítási díjakat. Utóbbiak viszont azzal replikáztak, hogy a kamionosok okozzák a legtöbb balesetet.

A mostani tervezet lehetővé teszi, hogy ne egy egész évre, hanem egy vagy több hónapra kössenek felelősségbiztosítást. Emellett a biztosítás fel is függeszthető, amennyiben az autótulajdonost eltiltják a vezetéstől. Ha valamilyen módon a járművet ebben az időszakban mégis baleset érné, a biztosító akkor is fizet, a pénzt pedig a beleset okozójától hajtja be.

Baleset esetén a tervezet szerint a balesetet elszenvedő gépjármű-tulajdonos saját biztosítója fizet, amely aztán behajtja a pénzt a baleset okozójának biztosítójától.

A maximális kárpótlási összeg egymillió euró, ha nincs személyi sérülés. Személyi sérülés vagy elhalálozás esetén az összeg ötmillió euró.
 

Hirdetés