Obama: a nemzet nem felejt

Az elnök a terrortámadás tizenötödik évfordulóján az Egyesült Államok sokféleségét dicsérte. Hillary Clinton rosszul lett a megemlékezésen.
Hirdetés

Az amerikai nemzet soha nem feledi a tizenöt évvel ezelőtti terrortámadás áldozatait – hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök a Pentagonnál vasárnap elmondott beszédében.

Az amerikai elnök Ashton Carter védelmi miniszter és Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője társaságában vett részt a tizenöt évvel ezelőtti terrortámadásokra emlékező ünnepségen a Pentagonnál.

Előtte a Fehér Házban 8 óra 46 perckor – pontosan akkor, amikor tizenöt évvel ezelőtt az első eltérített repülőgép becsapódott New Yorkban a Világkereskedelmi Központ egyik tornyába – az elnök és hitvese, Michelle Obama egyperces néma főhajtással emlékezett az áldozatokra. A Fehér Házban – csakúgy, mint a szövetségi épületeken – félárbócra engedték a nemzeti lobogót.

Az elnök ezt követően érkezett a Pentagonhoz, ahol az ünnepség kezdetén koszorút helyezett el az áldozatok emlékére.

Hirdetés

A Pentagonnál elmondott rövid beszédében Barack Obama arról beszélt, hogy őt inspirálta a hozzátartozók kitartása és a Szentírást idézte az állhatatos szeretetről és hűségről. Dicsérte az Egyesült Államok sokféleségét, sokszínűségét, amelyet nem gyöngeségnek, hanem az ország egyik legfőbb erejének nevezett és hangsúlyozta: az amerikaiaknak nem szabad hagyniuk, hogy ellenségeik megosztottságot keltsenek közöttük.

Az elnök egyébként szombati rádióüzenetében is arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy nem engedhetnek azoknak, akik meg akarják osztani a társadalmat.

Barack Obama beszéde után nem sokkal a televíziós csatornák jelezték: New Yorkban Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje elhagyta a megemlékezés helyszínét, a Fox televízió szerint „orvosi problémák” miatt. A televízió tudósítója arról számolt be, hogy Clinton majdnem összeesett és a biztonsági embereknek támogatniuk kellett, hogy be tudjon szállni az autóba. A demokraták kampánycsapata újságírói kérdésekre sem kommentálta, hogy Hillary Clinton miért távozott váratlanul.

Hirdetés