Baia Mare lehet Nagybánya, de Cluj-Napoca nem lehet Kolozsvár

Ott kihelyezték a háromnyelvű városnévtáblákat.
Hirdetés

Felszerelték Nagybánya bejárataihoz a háromnyelvű, Baia Mare-Nagybánya-Neustadt feliratú városnévtáblákat. A nagybányai önkormányzat augusztus 11-én szavazta meg, hogy a város elnevezését három nyelven, románul, magyarul és németül is feltüntessék a táblákon.

A tábla felszerelését az RMDSZ mindkét nagybányai városi önkormányzati képviselője fotóval adta hírül Facebook-oldalán:

Nagybánya lakosságának alig több mint tíz százaléka magyar, a törvény értelmében pedig csak 20 százalékos számarány fölött kötelező a többnyelvű táblák elhelyezése.

Ezzel szemben Kolozsváron a városháza továbbra is mereven elutasítja a háromnyelvű táblák kihelyezését. Oana Buzatu, a polgármesteri hivatal szóvivője a Krónikának azt nyilatkozta csütörtökön, hogy nem igaz, amit a többnyelvűségért harcoló Muszáj-Musai civil akciócsoport állított, miszerint a városháza megrendelte és nemsokára kihelyezi a táblákat.

Hirdetés

Buzatu szerint a városvezetésnek továbbra is az az álláspontja, hogy „Kolozsvár magyar nemzetiségű lakosságának számaránya nem teszi lehetővé a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezését a helyi közigazgatási törvény alapján”. Ehelyett az önkormányzat városkapukat állít majd a város bejáratainál, azokon pedig magyarul és németül is feltüntetik Kolozsvár nevét, hogy ezáltal is hangsúlyozzák a város multikulturális jellegét.

Ez az álláspont már csak amiatt is érdekes, mivel a júniusi helyhatósági választások után az RMDSZ és a PNL városi és megyei szintű koalíciós megállapodást írt alá, amelyben konkrétan szerepel, hogy azokban a helyi önkormányzatokban, ahol a többséget az RMDSZ és a PNL alkotja, olyan határozatokat fogadnak majd el, amelyeknek értelmében a települést jelző táblák három nyelvűek (román, magyar, német) lesznek, függetlenül a nemzeti kisebbségek arányától.

Közben a Muszáj-Musai többnyelvűséget hangsúlyozó projektje az első helyen végzett a Com’on Kolozsvár szavazásos pályázatán, amelynek célja olyan civil kezdeményezések kiválasztása közönségszavazással, amelyek városházi finanszírozást kapnak közösségi projektjük megvalósítására.

 

Hirdetés