Több mint tizedével nőtt az átlagbér

Mindössze egy év alatt. Érzik?
Hirdetés
Júliusban 12,4 százalékkal volt több a nettó átlagbér a tavalyi hetedik hónaphoz mérten – közölte kedden a romániai Országos Statisztikai Intézet. A nettó átlagbér 2078 lej, a bruttó havi átlagbér pedig 2875 lej volt. 
 
Az infláció alakulásának figyelembevételével kiszámolt reálkereset 13,3 százalékkal volt magasabb júliusban a tavalyi hetedik hónaphoz mérten.
 
Tavaly 25 százalékkal emelték az orvosok és a tanárok bérét. A magánszférában kisebb mértékben ugyan, de emelkedtek a jövedelmek. 
 

A reálbér növekedését az infláció csökkenése is segítette, 

amelynek éves értéke júliusban mínusz 0,8 százalék volt. A statisztikai intézet előző nap közölte, hogy a második negyedévben 11,97 százalékkal nőtt az óránkénti munkaerőköltség a tavalyi második negyedévhez mérten, és 5,86 százalékkal az első három hónaphoz képest.
 
A Ziarul Financiar című pénzügyi napilap kedden emlékeztetett, a bérek emelkedése és munkaerőköltség növekedése következtében júliusban 1,1 százalékkal csökkent a hazai GDP egynegyedét adó és a romániai export legfőbb hajtóerejének számító ipar termelékenysége.
 
A termelékenység csökkenésének egyik oka a lap szerint, hogy a bérek növekedése rontja azon vállalatok versenyképességét, amelyek nyereségüket elsősorban az alacsony munkaerőköltségre alapozzák.

Hirdetés