Jelentősen megnő az orvosi ügyeletek díjazása

Megtörtént az áttörés, miután az egyik szakszervezet már az ügyeletek visszautasítására szólította fel az orvosokat.
Hirdetés

Október elsejétől 42–90 százalékkal megemelik az ügyeletet vállaló orvosoknak járó pótlékot – számol be a Krónika a kormány szerdai ülésén elfogadott sürgősségi rendeletéről.  

A rendelet szerint egy harmadéves rezidens a hétköznapi ügyeletért a minimálisan előírt 50 százalékos pótlékkal nettó 257 lejt kap kézhez, míg a hétvégi túlóráért 411 lejes, illetve a maximális 100 százalékos pótlékkal számolva 547 lejes juttatást kap. Egy húszéves munkaviszonnyal rendelkező általános orvos a hétvégi ügyelettel 1200 lejt fog keresni 100 százalékos pótlékkal, hétköznap pedig 75 százalékos plusszal számolva 800 lejt kap – illusztrálta az új javadalmazást Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.

Többletjuttatás jár az égési betegeket kezelő osztály személyzetének, illetve a „veszélyes körülmények között” – például az onkológián – dolgozó szakembereknek. A respectpentrumedici.ro honlapon az orvosok munkahelyük típusa, munkaviszonyuk időtartama és beosztásuk szerint kiszámíthatják, mekkora pluszjuttatásban részesülnek.

Korábban az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezet az ügyelet visszautasítására szólította fel az orvosokat, amennyiben nem módosul az előnytelen javadalmazási rendszer, majd a szakszervezetisek heteken át tárgyaltak a kormánnyal. A szakszervezet felmérte, hogy a hazai orvosok 76 százaléka 36 óránál is többet tölt folyamatosan ügyeletben, ami idült fáradtsághoz és az egészségügyi szolgáltatások minőségének romlásához vezethet.

Hirdetés