Ingyen buszozás Marosvásárhelyen?

A városvezetés szeretné, a közszállítási vállalat vezetője viszont inkább új buszokat szeretne.
Hirdetés
A marosvásárhelyi utazóközönség 70 százaléka ingyenesen vagy kedvezményesen veszi igénybe a közszállítást, mindössze 30 százalékuk fizet a szolgáltatásért – derül ki a Krónikának a városi tanács üléséről szóló beszámolójából.
 
Claudiu Maior, a polgármester személyes tanácsadója többször hangoztatta, hogy szeretnék teljesen ingyenessé tenni a tömegközlekedést. De a Szabad Emberek Pártja hiába kérdezett rá, hogy ez mennyibe kerülne a városnak: mielőtt a vállalatigazgató válaszolhatott volna, Peti András RMDSZ-es tanácsos máris az előnyeit sorolta, például hogy csökkenne a gépkocsiforgalom és a környezetszennyezés.
 
A téma azért került elő, mert épp a közszállítási vállalat költségvetéséről szavaztak a tanácsosok:
a kértnél nagyobb összeget saját szerelőműhely bővítésére és korszerűsítésére, mert a sok régi autóbusz állandó javításra szorul;
az elektronikus jegyértékesítési rendszert kivették a vállalat büdzséjéből, mert Peti András szerint nincs kidolgozva a rendszer.
 
A közszállítási vállalat cég, azaz a nyereségességre kell törekednie, nem az ingyen utaztatásra, hangoztatta Tatár Béla, a vállalat igazgatója, aki inkább a gépjárműparkot korszerűsítené. Idén 16 új buszt vásárolt a vállalat, de jövőre 35 öregedik ki a gépparkból. Nem drága és hidegben tölthetetlen elektromos autóbuszokra van a városnak szüksége szerinte, hanem gyors, modern és biztonságos járművekre.

Hirdetés