Hazamehetnek a fegyverkereskedőt alakító „színészek”

Az előzetest egyszerű igazságügyi felügyelet váltja fel a Sky News által „leleplezett” fegyverkereskedők ügyében.
Hirdetés
60 napos igazságügyi felügyeletté változtatta az előzetes letartóztatást a bukaresti ítélőtábla annak a három román állampolgárnak az ügyében, akik fegyverkereskedőkként jelentek meg a Sky News brit tévécsatorna riportjában, és akikről aztán kiderült, csak megrendelésre játszották el a csempészeket teljesen legálisan birtokolt vadászfegyverekkel. A döntést megfellebbezheti a szervezettbűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT).
 
Szántó Mihai Aureliant, Pantics Attilát és Pantics Leventét augusztus 12-én tartóztatták le olyan álhírek és téves információk tudatos terjesztésének gyanújával, amelyek veszélyeztetik a nemzetbiztonságot. Az ilyen jellegű bűntényért öt év börtönbüntetés is kiszabható. A három férfit a fegyverviselés szabályainak megszegésével és bűnszervezet létrehozásával is gyanúsítják.
 
A DIICOT a Sky News három újságíróját is kihallgatná az ügyben, többek között Stuart Ramsay riportert, aki azóta is azt állítja, a riport nem volt előre megrendezett, és az abban bemutatott férfiak tényleg illegális fegyverkereskedők. A három férfi azt állítja, őket nem riport forgatásához szervezték be, hanem dokumentumfilm illusztrációs anyagához.

Hirdetés