Nagy Feró-botrány: a kolozsvári TVR is elhatárolódik a manipulációtól

A területi stúdió román és magyar munkatársai sajtóetikai vizsgálatot kérnek az ominózus tudósítás ügyében.
Hirdetés

Belső állásfoglalást fogalmaztak meg a román közszolgálati televízió kolozsvári munkatársai a TVR-nek a Nagy Feró és a Beatrice koncertjéről készült manipulatív tudósítása ügyében – tudta meg a Krónika.

Az állásfoglalást – amelyet a TVR sajtóetrikai bizottságához is eljuttattak – a tévé magyar szerkesztősége kezdeményezte, de aláírta a területi stúdió tíz román nemzetiségű munkatársa is.

Az állásfoglalás pontokba szedi a szakmai észrevételeket és kifogásokat. Aggályosnak tartják, hogy a riporter nem kérdezett meg magyarul értő személyeket az Utálom az egész XX. századot című dal szövegével kapcsolatban, olyan román politikai elemzőt szólaltatott meg, aki nem ismeri az együttes repertoárját, valamint szóvá teszik, hogy a riport során bejátszott, a Beatrice irredentizmusát bizonyítani hivatott koncertrészlet nem a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott fellépésen hangzott el, hanem egy 2009-es váci előadáson.

A Krónika úgy értesült, a kifogásolt riport azért nem is mehetett adásba a TVR kolozsvári csatornáján, mert Adrian Rozenberg, a területi stúdió főszerkesztője nem értett egyet vele.

Mint ismeretes, a TVR riportjában elhangzó főbb vádpontok a következők: a Beatrice-koncert hátterében, a kivetítőn Hitlert, Lenint és az Iszlám Államot ábrázoló képsorok futottak az Utálom az egész XX. századot című dal alatt. Továbbá Feró obszcén módon viselkedett a színpadon, a legsúlyosabb vád azonban mégiscsak az, hogy elénekelte a „Lesz, lesz, lesz…” kezdetű irredenta nótát.
Mindezt a tévé egy YouTube-felvétellel illusztrálja, ami viszont nem a kolozsvári koncerten készült, hanem egy 2009-es videó.
A rendőrség hivatalból vizsgálatot indított az ügyben, a Kolozsvári Magyar Napok szervezői pedig panaszt tettek a közmédia vezetőségénél és az Országos Audiovizuális Tanácsnál (CNA) a manipuláció miatt.

Hirdetés