A gyenge riói teljesítmény miatt lemond a román olimpiai bizottság elnöke

Alin Petrache szerint a román sport mély válságban van.
Hirdetés

Megígérte, tartja a szavát: Alin Petrache, a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöke bejelentette, hogy tényleg lemond tisztségéről. A lépést azzal indokolta, hogy nem sikerült teljesíteni a célt, amit kitűztek maguk elé a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékokon – ezt Petrache konkrétan 6-8 éremben jelölte meg (Románia egy arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel tért haza az olimpiáról).

A leköszönő elnök szerint ő mindent megtett az elmúlt két évben, amit lehetett, de a román sport válsága mélyebb annál, mint hogy pillanatnyi megoldásokkal orvosolni lehessen.

Petrache a nagy port kavart mezbotrányról is szót ejtett: állítása szerint teljes mértékben megbízik a hatóságokban, hogy teljesítik az ezzel kapcsolatos kötelezettségeiket, és várja a vizsgálatok végeredményét.

„Mindenkinek meg kell értenie, hogy a román sport pontosan abban az állapotban van, amit Rióban láttunk” – szögezi le Petrache, aki úgy véli, az általa elindított Olimpiai Románia 2014-2024 továbbra is alkalmas arra, hogy új életet leheljen a román sportba.

„Meggyőződésem, hogy (a sikerhez – szerk. megj.) olyan összetevőkre is szükség van, mint a csapatszellem, a fair play, a tisztelet, a szolidaritás és a patriotizmus, olyan értékek, amelyek a román társadalomban rég feledésbe merültek” – összegez a román olimpiai bizottság távozó elnöke.

Hirdetés