Megnehezítik a „börtön-akadémikusok” dolgát

Ezektől a szigorításoktól valószínűleg elhallgatnak a börtönlakók múzsái.
Hirdetés

Legfeljebb 20 nappal csökkenhet azoknak az elítélteknek a börtönbüntetése, akik a rácsok mögött tudományos vagy irodalmi könyveket írnak. Az új szabályozás nem tesz különbséget az egyszeri tollforgatók vagy a tíz könyvet is megjelentető szöveggyárosok között: ennél nagyobb büntetéselengedést senki sem kaphat.

Az elkészült műveket viszont csak akkor veszik számításba, ha az országos tudományos testületek jóvá hagyják. A szerdán elfogadott kormányhatározat 2016. augusztus 31-től lép érvénybe, és nemcsak az irodalmi műveket publikáló vagy tudományos kutatást végző elítéltekre, hanem a feltalálókra is vonatkozik.

A kormány egy korábbi határozatot módosított úgy, hogy ne tudjanak visszaélni vele az elítéltek. A műveket felülvizsgáló tudományos szakemberek számára titkosítják a szerző kilétét, hasonlóképpen a felülvizsgálók személyét is bizalmasan kezelik. Az elítéltek csak saját anyagi forrásaik felhasználásával végezhetnek kutatásokat, és csak az akadémiai szinten elismert kiadóknál publikálhatnak.

A találmányok esetében a Szabadalmi és Védjegyhivatal felülvizsgálatára van szükség a büntetés elengedéséhez. Minden esetben a büntetés-végrehajtási intézet igazgatójának engedélyével folytathatnak hasonló tevékenységet a börtönökben az elítéltek, munkájukat pedig egy börtönőr felügyeli napi szinten. Az elítélt naponta köteles bemutatni, hogy mennyit haladt tevékenységével.

Hirdetés

A szigorításokra azt követően kerül sor, hogy nagyon sok kamu tudományos mű született a rácsok mögött, és a téma elérte a nemzetközi sajtó ingerküszöbét is. Az Országos Börtönhatóság augusztusi jelentése szerint 2013-2015. között 188 elítélt több mint 400 könyvet írt meg, szerkesztett meg és adott ki. A 254/2013-as számú törvény 96. paragrafusa lehetővé teszi, hogy az elítéltek minden tudományos művel, illetve bejegyzett találmánnyal vagy innovációval 30 napot rövidíthetnek a börtönbüntetésükön.

    

Hirdetés