Egyre többet bankkártyázunk

De még mindig jobban szeretünk készpénzzel fizetni az üzletekben.
Hirdetés
7,6 milliárd lej értékben vásároltunk bankkártyával a hazai üzletekben az év első hat hónapjában. Ez 22 százalékos növekedést jelent a tavalyi év első félévéhez képest – írja a Mediafax a Román Nemzeti Bank adataira hivatkozva. 66 millió vásárlás történt bankkártyával, ami azt jelenti, hogy egy kártyás vásárlás során átlagosan 115 lejt költöttünk, két lejjel kevesebbet, mint 2015 első félévében.
 
17 százalékkal szinte 38 milliárd lejre nőtt a bankautomatákból kivett pénzösszeg, átlagosan pedig egyszerre 598 lejt vettünk ki. Vagyis a mintegy kétezer lejes havi nettó átlagbérnek majdnem az egyharmadát. 2015-ben ez az összeg 554 lej volt.
 
Annak ellenére szeretünk inkább készpénzzel fizetni, hogy a bankok a kivett összegnek átlagosan a 0,2 százalékát számolják fel költségként, míg a bankkártyás fizetéskor nem a kártyatulajdonos, hanem szinte mindenhol a kereskedő állja az utalás költségét.
 
2016 júniusának végén 11,4 millió aktív bankkártyát tartottak számon a bankok, 800 ezerrel többet, mint tavaly ilyenkor. Aktív kártyának azt tekintik, amelyet gyakran használ a tulajdonosa.
 
A bankok helyi üzletekben felszerelt kártyaolvasói egy év alatt 13 ezerrel növekedtek, az első félév végére mintegy 148 ezer ilyen fizetési pontot működtettek a kereskedők. A bankautomaták száma viszont mintegy 140-nel csökkent 11 615-re a tavalyi első félévhez viszonyítva.

Hirdetés