Minden lébe fakanál!

A fakanalak idén is elsősorban úgy táncoltak, ahogy a húsevők fütyültek, de erősödik a vega trend a kolozsvári örömfőzők körében.
Hirdetés
A Fakanalak tánca az egyik legvidámabb része a Kolozsvári Magyar Napoknak: baráti társaságok főznek maguknak és másoknak. Ők főzés közben is jól érzik magukat, gondoskodnak a készülő fogások és saját maguk hidratálásáról, a közönség pedig folyamatosan jön, lát, szagol, és délben végül eszik is – finomakat.
 
Idén 11 csapat nevezett be, és készült már szombat reggel az ínycsiklandoztatásra az Apáczai Csere János líceum udvarán. A szervezők elsősorban köreteket vártak tőlük, de se ők, se az örömfőzők nem vették komolyan ezt a versenykiírást. Azért köretet, mert az idei központi főfogás egy szürkemarha volt, amelyet (akit?) Iglódi Ferenc ökörsütő mester és csapata alakított át legelő jószágból ehető jószággá.
 
Vagyis a felhívás erősítette volna a vegetáriánus trendet, a fakanalak viszont idén is zömével húslében táncoltak.
 
 
Birkapörkölt
 
A politikusoké például birkapörköltben.
 
 
Lebbencs
 
A Busch csapat lebbencsében tészta dúsította a húsos-zsíros kalóriabombát.
 
 
Pacal
 
Két csapat is pacalpörköltben utazott, mégsem veszett össze. Ilyen a nyers pacal, …
 
 
Pacalpörkölt
 
… de sokkal gusztusosabb, ha már zöldség színezi.
 
 
Tepertő
 
Ez a panziós csapat nem lacafacázott hússal, színtiszta zsírban táncoltatja a fakanalat, hogy tepertővé sűrűsödjön a végére.
 
 
Iglódi Ferenc
 
Iglódi Ferenc túl van már több mint ezerötszáz ökörsütésen. Ez a szürkemarha Szomor Dezső ökofarmjáról származik, aki őshonos háziállatok tenyésztésével foglalkozik Apaj környékén, a Kiskunsági Nemzeti Park területén. Az ökörsütés nem szombaton kezdődött, az élőben 470 kilós állat húsát már kedden bepácolták. 
 
A pácrecept természetesen hétpecsétes titok, az viszont nem, hogy azért került fel ilyen bonyolult nyársrendszerre, hogy a megsült hús ne essen bele a parázsba. Amely egyébként egy tonna fa elégetéséből keletkezett reggel négy óta folyamatosan – ilyen korán kellett kelni ahhoz, hogy az ökörsütés végeredményét 14 óra táján már élvezni lehessen.
 
 
Szürkemarha
 
A szürkemarha belül nem szürke. Ez az ökörsütés kevésbé gusztusos része annak, aki nem számít rá, hogy a szerencsétlen marha hiába sül órákon át, belül bizony nyers marad. Ezeket a részeket a középen látható hatalmas serpenyőben sütik meg, miközben a közönség nyálelválasztása órák óta beindult, és éhesen pirul a tűző napon. De talán nem maradt éhesen, egy ekkora állatból nagyjából 500 adag étel jön ki.
 
 
Saláta
 
A baptista Kőszikla csoport kétféle salátája isteni köret lett volna a sült marhához – ha nem pusztítottuk volna el jóval korábban.
 
 
Limonádé
 
A limonádé életmentőnek bizonyult a placcon.
 
 
Lecsórádió
 
A kolozsvári rádiósok is eredetileg köretnek szánták a lecsót. Reméljük, nem fog ilyen hamar elfogyni, amikor már tényleg 24 órában nyomják. Olyan jó lett, hogy elnyerték a legzamatosabb fogásnak járó díjat.
 
 
Puliszka
 
A Hagymászok puliszkát főztek, de nem kizárólag a marhához. És a fakanál is csak addig táncolt a tejben, amíg a puliszka el nem kezdett keménykedni.
 
 
Zöldségragu
 
A puliszkát ezzel a zöldségraguval kombinálva elnyerték a leglátványosabb fogás díját. Mert a végén természetesen minden csapatot díjaztak, még ha itt a gasztroverseny nem is ment épp késélre.
 
 
Minden jó, ha végre evés.
 
És persze minden jó, ha a vége evés.

Hirdetés