A Kolozsvári Magyar Napokat ért támadásokról beszélt Gergely Balázs a zárógálán

Emil Boc polgármester jelenlétében tette szóvá a rendezvénysorozattal kapcsolatos médiamanipulációt. De hallhattunk jó híreket is.
Hirdetés

A Kolozsvári Magyar Napok zárókoncertje – amelyet az Omega nemrég kezdett el – előtti gálaesten, Varga Mihály magyar nemzetgazdasági miniszter és Emil Boc kolozsvári polgármester javarészt protokolláris hangoltságú beszédei után Gergely Balázs főszervező szólt a Főteret zsúfolásig megtöltő közönséghez.

Elmondta, hogy a Kolozsvári Magyar Napok hetedik kiadásának számtalan pozitív élménye mellett – amelyek közt kiemelte azt a személyes élményt, hogy a Puskás-kiállítás megnyitójáról kellett rohannia a szülészetre a feleségével, aki a harmadik gyereküket hozta világra – az idei KMN-t minden eddiginél durvább támadások érték.

Mint ismeretes, a román közszolgálati televízió egy, a Nagy Feró és a Beatrice koncertjéről szóló manipulatív tudósítást sugárzott, amelyben egy 2009-es felvételt vágta be az idei kolozsvári koncert illusztrálásaként, bizonyítandó a rendezvénysorozat irredenta, revizionista felhangjait.

Gergely Balázs köszönetet mondott azoknak a sajtótermékeknek, amelyek az uborkaszezon ellenére sem álltak be a Magyar Napokat lejáratni igyekvő médiakórusba. Külön kiemelte az ActiveWatch jogvédő szervezetet, amely teljes mellszélességgel kiállt mellettük, és – a KMN szervezőcsapatával egyetemben – erkölcsi jóvátételt és helyreigazítást kér a TVR-től, illetve az Országos Audiovizuális Tanácstól (CNA). Arra kérte a kolozsváriakat, nemzetiségre való tekintet nélkül, hogy a szemüknek és a fülüknek, a személyes élményeiknek higgyenek, ne az uszító médiának.

Gergely gratulált a riói olimpián részt vevő magyar és román sportolóknak, akik közül kiemelte a román színekben versenyző Miklós Andrea kolozsvári atlétát.

Hirdetés

A gálaestet jó hírrel zárták: Deme Ilona, az Életfa Családsegítő Egyesület elnöke és Horváth Anna alpolgármester bejelentette, hogy az Én is szeretnék játszani néven indított adománygyűjtés eredményeként 23 ezer lej gyűlt össze, ebből sikerült megvásárolni a város első, mozgássérültek számára fenntartott hintáját, amelyet köztéren helyeznének el.

És ezután már „Tízezer lépés kéne csak…”

Hirdetés