Boldog szülinapot, Kolozsvár!

Pezsgővel, rekordnézettségű operával és elképesztően látványos, 3D-s épületvetítéssel ünnepelte meg Kolozsvár, hogy 700 éve város.
Hirdetés
Talán soha ennyien nem néztek egyszerre operát Kolozsváron, mint augusztus 19-én, péntek este Erkel Ferenc Hunyadi Lászlóját. Ezzel az operával és látványorgiával ünnepelte Kolozsvár, hogy 700 évvel ezelőtt lett szabad királyi város. Hogy ez mit jelentett, és hogyan nézett ki Kolozsvár akkor, itt írtuk meg, és itt mutattuk meg.  
 
Már a délutáni pezsgőzés is odavonzott pár száz, talán pár ezer embert is a Főtérre.
 
Pezsgőre várva
 
Körbe kígyózott a sor, de félóra alatt mindenki kapott a 700 palacknyi ajándékpezsgőből. Minimum egyszer.
 
 
Pezsgőzés a Főtéren
 
Az önkéntesek Isten éltesse Kolozsvárt! mondattal és széles mosollyal nyújtották át a poharakat. A koccintásoknak nem volt hangjuk, a csoportos örömnek annál inkább. Ez már a harmadik nap, hogy nyilvánosan és büntetlenül lehet inni a városközpontban.
 
 
Telehold Matyival
 
Az ünnepi beszédek és sötétedés után kezdődik az opera a Kolozsvári Állami Magyar Opera művészeinek előadásában. Feljön a hold, hogy azok is elképesztő díszletben hallgassák Erkel művét, akik nem látnak rá a színpadra.
 
Volt már néhány szabadtéri operaelőadás Kolozsváron, de ennyien valószínűleg soha nem nézték egyszerre. A tér teljesen megtelt, legalább tíz-tizenötezer ember követte a színpadi látványt közvetlenül vagy a négy képernyő valamelyikén.
 
 
Lefejezésjelenet a Hunyadi László operából
 
Az opera utolsó képe nem a színpadon jelent meg: ezúttal Hunyadi Lászlót öccse, Hunyadi Mátyás, a majdani nagy király szobra előtt fejezik le.
 
 
Mátyás király szülővárosának születésnapján
 
A zárásként Mátyás királyra irányított fény viszont oldotta az opera tragikumát.
 
 
Ámultunk-bámultunk
 
Az ámulás java az opera után jött: Bordos László Zsolt használta különleges vászonként a Szent Mihály-templomot. Történelmi ikonokat vetített a magában is városikonként működő templomra, majd rendesen bemozgatta a falakat 3D-s animációval. 
 
 
Aprólékos munkát igénylő látványosságait Bordos.ArtWorks néven alkotja, a brassói születésű, szerény épületanimátorról itt írtunk bővebben. 
 
 
Vivat Kolozsvár!
 
Ha pedig tényleg kultúrfőváros lesz Kolozsvár (miért ne?), reméljük, legalább ekkora jókedvvel ünnepli meg várossá avanzsálásának 705. évfordulóját. Mert a 21. században is lehet királyi és szabad.

Hirdetés