Mozgósítás Románia dél-nyugati határán, a migránsok miatt

A belügyminisztérium elrendelte a határvédelem fokozását, mivel Szerbia felől egyre több migráns érkezik Romániába.
Hirdetés

Az őrjáratokat megsokszorozzák, a határvonalon pedig éjjel-nappal helikopteres megfigyelés zajlik. Az ok: augusztus hónap folyamán gyakoribbá váltak az illegális határátkelési kísérletek Szerbia felől. Temes, Krassó-Szörény és Mehedinți megye illetékes rendfenntartó erői összehangolt módon dolgoznak. Az akciók célja a közrend fenntartása és a dél-nyugati határnál tapasztalható határsértések leküzdése. A rendfenntartó csapatok utolsó generációs felszereléssel, hőérzékelő rendszerrel ellátott járművekkel és különleges kiképzésben részesült kutyákkal vannak ellátva.

Néhány nappal korábban a hatóságok elfogtak két szíriai állampolgárt, amint illegális módon Romániába próbáltak bejutni, egy teherautóban. A határőrség szívműködést észlelő berendezések segítségével fedezte fel a határsértőket.

Csütörtökön 12 szíriai menekültet (köztük öt gyermeket) fedeztek fel a határőrök, miközben illegális módon megpróbáltak átkelni a román-magyar határon. A 12 felnőtt egyetlen gépkocsiban zsúfolódott össze, az öt gyermek pedig a csomagtartóban rejtőzött. A gépkocsit egy bolgár állampolgár vezette. A menekültek elmondták a hatóságoknak, hogy Nyugat-Európába akartak jutni és fejenként 500 eurót fizettek a sofőrnek, hogy átvigye őket Magyarországra. A szíriaiak ellen vizsgálat indult határsértés ügyében. A bolgár sofőrt embercsempészet miatt vizsgálják. 

A készültség ellenére, a Bevándorlási Hivatal adatai szerint 450 személy kért menedékjogot Romániában az idei év első hat hónapja során, ami 40%-kal kevesebbet jelent, mint tavaly.

Hirdetés

 

Fotó: diacaf.com

Hirdetés