Cseh és Hosszú ezüstöt úszott, de ez még nem minden

Négy magyar és két román érmet hozott a riói olimpia pénteki versenynapja. Katinkát hat századmásodperc választotta el negyedik aranyától.
Hirdetés

Sem a magyaroknak, sem a románoknak nem hozott aranyat a pénteki nap (itteni idő szerint: a péntekről szombatra virradó hajnal) a riói olimpián. A magyar úszósport azonban két ezüsttel és egy bronzzal gazdagodott, és bronzérem „termett” súlylökésben is. A románoknál a tenisz hozott egy ezüstöt, a súlyemelés pedig bronzot.
 

Hosszú Katinka: „majdnem minden összejött”

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka ezüstérmet nyert 200 méter háton a riói játékok pénteki versenynapján. A brazil metropoliszban korábban három aranyérmet szerzett bajai úszó 2:06.05 perces idővel, óriási csatában lett második az amerikai Maya Dirado mögött.

A 27 éves Hosszú korábban 400 méter vegyesen világcsúccsal, 100 méter háton minden idők második legjobb idejével, 200 méter vegyesen pedig olimpiai rekorddal nyert.

Hosszú az előfutamban, majd az elődöntőben is országos csúcsot úszott, a fináléban azonban minimálisan, két századdal elmaradt ettől.

Hosszú Katinka és az aranyérmes Maya Dirado a célban|Fotó: Kovács Tamás/MTI

A rajtot követően a Vasas szupersztárja – aki az elő és a középfutamban egyedüliként úszott 2:07 perc alatti időt, ezzel több mint egy másodperccel volt jobb a másodiknál – szinte azonnal az élre állt, az első forduló után világcsúcs-részidőn belül volt és magabiztosan vezetett, féltávnál már közel egy testhosszal ellépett. Az utolsó 50-re fordulva sokkal jobban jött ki a delfinezésből, és ekkor úgy tűnt, nem vehetik el tőle a győzelmet, az amerikai azonban óriási hajrával feljött, s végül jobb benyúlásával hat századdal győzött.

Hosszú mostani sikerével felnőtt pályafutása 60. érmét szerezte olimpián, világ- és Európa-bajnokságokat tekintve 50 és 25 méteres medencében.

„Amikor az ember ilyen szoros küzdelemben veszít, mindig benne van, hogy csak egy pici kellett volna a győzelemhez. Persze, négy érem után nem panaszkodhatok, ezt tényleg nem gondoltam volna, hihetetlen!” – nyilatkozta a finálét követően az M4 Sportnak. „Egyetlen célba érkezésen kívül minden összejött az olimpián”, mondta.

Hosszú ezzel a második helyével 3 arany- és 1 ezüstérmet nyert Rióban, azaz megdöntötte Egerszegi Krisztina egy olimpián elért magyar eredményességi rekordját: a legendás Egér 1992-ben Barcelonában 100 és 200 méter háton, valamint 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre. A sportágtól független magyar csúcs Keleti Ágnes nevéhez fűződik, a fantasztikus tornász 1956-ban Melbourne-ben négy aranyat és két ezüstöt nyert.
 

Phelps-szel holtversenyben lett második Cseh László

Cseh László – hármas holtversenyben – ezüstérmet nyert a 100 méteres pillangóúszás pénteki döntőjében a riói olimpián.
Cseh 200 méter pillangón a szám világbajnokaként és idei ranglistavezetőjeként csak hetedik lett, így – ahogyan saját maga fogalmazott – rendkívül mélyről kellett visszajönnie és 100 méteren a negyedik idővel verekedte be magát a döntőbe.

Együtt álltak dobogóra: Phelps, Le Clos és Cseh|Fotó: Szalmás Péter/MOB/MTI

A rajtot viszonylag jól kapta el, negyediknek fordult, majd hatalmas hajrába kezdett, s ugyan látszódott, hogy a győzelemre már nem lehet esélye, de az éremszerzésre igen, végül elképesztő izgalmak közepette második lett.

A 30 éves magyar klasszis 51.14 másodperces idővel csapott célba, csakúgy mint a szám háromszoros címvédője, az amerikai Michael Phelps, illetve a világbajnok dél-afrikai Chad Le Clos. A számot a szingapúri Joseph Schooling fölényesen nyerte 50.39 másodperces olimpiai csúccsal.

„Örülök, hogy velük osztozhatok ezen a pozíción, bár persze jobb lenne, ha egyedül állnék a második helyen” – mondta Cseh a finálé után.
 

A két bronz: Kapás Boglárka, Márton Anita

Kapás Boglárka bronzérmet nyert a 800 méteres gyorsúszás pénteki döntőjében a riói olimpián. A számot világcsúccsal az amerikai Katie Ledecky nyerte, aki negyedik diadalát aratta ezen a játékokon.

Hirdetés

Kapás Boglárka a finálé után|Fotó: Illyés Tibor/MTI

A szám 23 éves magyar Európa-bajnoka az egy nappal korábban úszott országos csúcsából (8:19.43) több mint három másodpercet faragva 8:16.37 perces idővel csapott célba.

Kapás – aki hatalmas országos csúcsot úszott már az elődöntőben is – a harmadik helyen fordult rá az utolsó száz méterre és már biztos volt, hogy közte és a brit Jazz Carlin között dől el a második hely sora. Az utolsó 50-re is a brit fordult rá előbb, s végül elképesztően szoros csatában picivel hamarabb csapott célba.

Kapás a magyar küldöttség tizedik érmét, egyben a második bronzát nyerte.

Márton Anita pedig országos csúcsot dobva bronzérmet nyert súlylökésben a riói olimpia pénteki versenynapján.

A 27 éves dobóatléta az utolsó sorozatban elért, 19,87 méteres, hatalmas magyar rekorddal végzett a harmadik helyen az amerikai Michelle Carter és az új-zélandi Valerie Adams mögött.

Márton Anita a nők között a magyar atlétika hetedik olimpiai érmét szerezte.

Márton Anita és a magyar zászló|Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
 

Gyarapodott a román érmek száma

A női párbajtőrözők aranyérme után most egy román ezüst- és egy bronzérem is „született” a riói olimpia pénteki versenynapján.
Florin Mergea és Horia Tecău kettősének nem sikerült megszereznie az aranyat a férfi teniszezők döntőjében. Az ötkarikás játékok honlapja szerint a hatodik helyen kiemelt spanyol duó, Rafael Nadal és Marc López párosa 2 óra 26 perc alatt, három szettben győzte le az ötödikként rangsorolt román párost.

Nadal második alkalommal lett olimpiai bajnok, hiszen 2008-ban Pekingben egyesben diadalmaskodott, de Rióban is versenyben van még, az argentin Juan Martin del Potróval találkozik az elődöntőben.

Horia Tecău és Florin Mergea a dobogón|Fotó: prosport.ro

A kolozsvári Gabriel Sâncrăian pedig férfi súlyemelésben szerzett bronzérmet, a 85 kilogrammos kategóriában. A román küldöttség érmeinek száma ezáltal háromra emelkedett a riói olimpián.

Hirdetés