Fegyvernepper-botrány: őrizetben három erdélyi szereplő

Nemzetbiztonság veszélyeztetése miatt. De nem azért, mert tényleg fegyverkereskedőnek tartják őket.
Hirdetés

Durva fordulatot vett a Sky News brit hírcsatorna által állítólagos romániai fegyverkereskedőkről forgatott, a román szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) által hamisítványnak tartott riportfilm ügye: a DIICOT csütörtökön este 24 órára őrizetbe vette a videó három erdélyi szereplőjét, a stáb és az állítólagos fegyvernepperek közötti összekötőt, Szanto Aureliant, valamint a két szereplőt, Pantics Csabát és Pantics Leventét. A DIICOT azt szeretné, ha az illetékes bíróság harminc napos előzetes letartóztatásba helyezné őket.

Mindhármukat bűnszervezet létrehozásával, a nemzetbiztonságot veszélyeztető hamis információk terjesztésével, valamint fegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel gyanúsítják.

A DIICOT egyúttal a riport készítője, Stuart Ramsay ellen is eljárást fontolgat.

Eközben diplomáciai szálon is zajlik az ügy rendezése:

Románia londoni nagykövetsége levélben fordult a Sky News brit tévécsatornához, kérve a DIICOT által lefolytatott vizsgálat eredményeinek közlését, hasonló körülmények között, mint ahogy a fegyverkereskedőkről szóló riportot vetítették.

„A közönség korrekt és teljes tájékoztatása érdekében, a feltétezett romániai fegyverkereskedőket bemutató, Criminal Gang Selling Military Weapons című riport ügyében Románia londoni nagykövetsége újfent levélben fordult a Sky Newshoz, amelyben kéri a brit tévécsatornát, hogy a riporthoz hasonló körülmények között sugározza a DIICOT vizsgálatának eredményeit” – mutat rá közleményében a nagykövetség.

Tájékoztatták a tévéadót a DIICOT-vizsgálat előzetes következtetéseiről, amelyekből arra derült fény, hogy a riportban közölt információk valótlanok, ami pedig negatívan hat ki Románia megítélésére.

Dacian Cioloş miniszterelnök is megszólalt az ügyben: csütörtökön Nagyszebenben úgy nyilatkozott, a Sky News a feltételezett fegyverkereskedelemről szóló riporttal kapcsolatos hozzáállása „elfogadhatatlan”, és azt üzente Románia londoni nagykövetének, hogy „állásfoglalást” akar.

Hirdetés

Stuart Ramsay, a SkyNews újságírója csütörtök este újfent leszögezte, hogy a feltételezett romániai fegyvercsempészekről szóló riport valós, és felteszi a kérdést, miért vizsgálnák őt a hatóságok.

„Nem történt semmiféle kifizetés; a fegyverek és a riport valós; eladó fegyverek voltak; semmiféle forgatókönyv; semmiféle hazugság; semmiféle megrendezés; letartóztatott egyének vannak” – írta Stuart Ramsay a Twitteren.

„Nem tudom abbahagyni a röhögést. Hogyan emelhetnének vádat valaki ellen, aki fényt derített egy illegális történésre!?

Valós. Ébredjenek már fel!” – tette hozzá Ramsay.

Mint arról beszámoltunk, a román álláspont szerint a Sky News riportja megrendezett volt, a brit stáb előre megírt forgatókönyv szerint dolgozott Romániában.

A vizsgálat során kiderült, hogy a Sky News által AK-47-es gépkarabélyként bemutatott fegyverek valójában törvényesen, engedéllyel tartott vadászpuskák, a megrendezett riport szereplői pedig pénzért beszervezett „színészek”, akik nem csak mondandójukat, hanem terepszínű ruháikat és símaszkjaikat a britektől kapták. A brit újságírókat a Szanto Aurelian Mihai nevű romániai származású, évek óta Nagy-Britanniában élő férfi hozta össze a riport szereplőivel. Szanto azt állítja, a brit újságírók átverték, mivel azt mondták neki, hogy a riport egy fiktív szereplős anyag lesz, és azt állítják majd, hogy a valójában Maros megyében felvett társalgás a „fegyverkereskedőkkel” valahol az ukrán határ mellett zajlik.

Hirdetés