Durvul az orosz-ukrán feszültség a Krímben

Az oroszok szerint az ukránok szabotázsakcióra készültek. Kijev tagad, és növelte csapatai harckészültségét.
Hirdetés

Egyre feszültebb a viszony Oroszország és Ukrajna között, miután az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerdán azt közölte, hogy szabotázsakciókra készülő ukrán személyeket fogtak el a Krím-félszigeten.

Petro Porosenko ukrán elnök arra utasította csütörtökön a kijevi külügyminisztériumot, hogy kezdeményezzen telefonos párbeszédet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia államfővel, Joe Biden amerikai alelnökkel és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével – derül ki az ukrán államfő hivatalának közleményéből.

Az ukrán elnök emellett utasította Pavlo Klimkin külügyminisztert, hogy terjesszen kérést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai különleges megfigyelő missziójához, hogy növeljék meg a Krím félsziget mentén, az ukrán határon állomásoztatott EBESZ-megfigyelők számát. Ugyanakkor Porosenko a külügyi tárca vezetőjén keresztül utasítást adott Ukrajna ENSZ-nagykövetének, hogy kezdeményezzen zárt ajtók mögötti tanácskozást a világszervezet Biztonsági Tanácsában a Krímben kialakult helyzetről, valamint az Oroszország és Ukrajna közötti újabb feszültségekről. Ukrajna jelenleg a Biztonsági Tanács egyik nem állandó tagja.

A Reuters híre szerint az ENSZ BT Kijev kérésére csütörtöki ülésén napirendre tűzte az Oroszország és Ukrajna között a Krím félsziget miatt kialakult legújabb feszültséget.

A kijevi vezetés arra figyelmeztette az ukrán állampolgárokat, hogy ne utazzanak a Krím félszigetre.

Korábban az ukrán elnök harckészültségbe helyezte a Krím mellett és a Donyec-medencében állomásoztatott csapatokat, miután az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal vádolta Kijevet, hogy diverzáns tevékenységet folytatott a Krím félszigeten.

Hirdetés

Az FSZB szerint sikerült felszámolni az ukrán védelmi minisztérium felderítő főosztályának krími ügynökhálózatát. Csütörtökön orosz igazságügyi források megerősítették, hogy beismerő vallomást tett az akció során elfogott 1977-es születésű Evhen Panov, akit azzal vádolnak, hogy a kijevi felderítő főosztály munkatársa, és terrorcselekményeket szervezett a Krímben.

Az ukrajnai Zaporizzsja megye lakosának őrizetbe vétele ügyében a kijevi hatóságok büntetőeljárást indítottak. Szerintük Panov őrizetbe vétele törvénytelen fogva tartásnak vagy emberrablásnak is minősülhet.

Szimferopoli igazságügyi hatóságok szerint mintegy 10 embert vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy segítették a diverzánsokat a Krímben. „Az ukrán diverzánsoknak rejtekhelyeket biztosítottak, ahol nagyjából 100 kilogramm robbanószert és régi lőfegyvereket foglaltak le” – mondta a hatóság szóvivője. Szerinte a mintegy héttagú csoport egy része – feltehetően négy fő – a félsziget mocsarain és tavain keresztül visszatérhetett Ukrajnába.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán azzal vádolta meg Kijevet, hogy terrorista taktikákkal próbál új konfliktust provokálni, és destabilizálni igyekszik a Krímet, amelyet Oroszország 2014-ben bekebelezett. Kijev tagadja az orosz vádakat.
 

Hirdetés