Megrendezett volt a Sky News fegyverkereskedős riportja

A DIICOT rászállt az ügyre, derülnek ki a részletek.
Hirdetés

Gyorsan lépett az állítólagos fegyvercsempészek ügyében a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT): szerdán reggel őrizetbe vette azokat a román állampolgárokat, akik illegális fegyverkereskedőkként jelentek meg a Sky News brit hírcsatorna hétvégén sugárzott oknyomozó riportjában.

A szervezett bűnözés elleni ügyészség összesen hét, Beszterce-Naszód és Maros megyei helyszínen hajtott végre házkutatást, és négy személyt vett őrizetbe. A négy személyt Marosvásárhelyen állították elő, és megtalálták a törvényesen birtokolt fegyvereket is. A nyomozó hatóság szerint a riportban látható jelenet csupán színjáték volt, a szereplők pénzért játszották el a fegyverkereskedők szerepét. Az ügyészség csempészet és fegyverrel, illetve lőszerrel való visszaélés gyanúja miatt indított eljárást.

Daniel Horodniceanu, a DIICOT főügyésze elmondta: beigazolódni látszik előzetes feltételezése, hogy az egész ügy csupán színjáték, amit a Sky News stábja rendezett meg. Az ügyészség szerint a brit újságírók fejenként 500 eurót fizettek az álfegyverkereskedőknek, és előre megmondták nekik, mit válaszoljanak a kérdéseikre. Az összekötő személy, aki kapcsolatba hozta a brit újságírókat az állítólagos fegyverkereskedőkkel, ezer eurót kapot szolgálataiért. A britek még terepszínű ruhákkal és símaszkokkal is ellátták a „fegyverkereskedőket”, hogy hitelesebbnek tűnjenek a videón.

A rendőrség még kedden közölte, hogy a riportban látható fegyverek vadászfegyverek, és törvényesen birtokolhatók.

Ramsay Stuart, a riportot rendező brit televíziós újságíró azt állítja: őt verték át riportalanyai.

Hirdetés