Kitört a Taxi vs Uber háború Kolozsváron

És a taxisok nyerték az első menetet. Az Uber szolgáltatását hétfőn hajnalban felfüggesztették.
Hirdetés

A háború előzményei (azon túl, hogy az Uber bejelentette, Kolozsváron is beindítja szolgáltatását): tekintettel az Untold Fesztivál hatalmas bevételi lehetőségeire, illetve arra, hogy a híresztelések ellenére a cégnek nem sikerült időben elegendő számú kolozsvári partnert beszereznie, az Uber 100 partnert „importált” Bukarestből és más romániai nagyvárosokból. Akik tették a dolgukat, terepismeret híján feltehetően inkább rosszul, mint jól a digitális térképek és egyéb kütyük ellenére.

Vasárnap éjszaka aztán a rendőrség lefülelt négy Uber-sofőrt. A legizgalmasabb azonban az, hogy gyakorlatilag a taxisok csalták tőrbe az ubereseket, egy szervezett akció keretében. Az történt ugyanis, hogy néhány taxis utasként beült az Uber-taxikba és megadta nekik a rendőrség címét. Amint célhoz értek, a taxisok kiugráltak az autókból és ott helyben feljelentést tettek az uberesek ellen, engedély nélküli személyszállítás miatt.

A rendőrség pedig tette a dolgát: egyenként 25 000 lejes pénzbírságra büntette az ubereseket engedély nélküli személyszállítás miatt, a 2003/38-as, illetve a 2015/129-es törvényre hivatkozva – írja a clujust.ro portál. És mintha a hatalmas bünti nem lett volna elég, a négy érintett gépkocsi rendszámtábláját 6 hónapra bevonták. A gépkocsik jelenleg a rendőrség udvarán parkolnak. A kárvallottak – mit tehettek volna egyebet – felhívtak egy bukaresti ügyvédet, és hallgatásba burkolóztak.

A hivatkozott törvény világosan kimondja: „Tilos a személygépkocsival történő fizetett közszállítás, amennyiben a vezetőnek nincs vonatkozó szakengedélye vagy annak megfelelő másolata.” Ezeket az engedélyeket pedig egy adott városban a városháza adja ki. Márpedig a Bukarestből és más városokból érkezett Über-sofőröknek nem volt, nem lehetett ilyen engedélyük. Tehát törvénysértést követtek el.

Az eredmény: az Uber kolozsvári szolgáltatását hétfő hajnalban felfüggesztették.

Hirdetés