A Kövesi elleni kémbotrány harmadik izraeli gyanúsítottját is letartóztatnák

A férfi még azelőtt elhagyta Romániát, hogy társait elkapták volna. Most körözést adnának ki ellene.
Hirdetés

Letartóztatná a Tel Aviv-i Black Cube cég harmadik alkalmazottját is a bukaresti bíróság. Az antikorrupciós főügyész, Laura Codruţa Kövesi utáni kémkedéssel vádolt volt hírszerzők közül ketten – Ron Weiner és David Geclowicz – jelenleg is házi őrizetben vannak. A bíróság hétfői döntése nem jogerős, így megtámadható a fellebbviteli ügyészségen. Amennyiben jogerőssé válik, körözést adnak ki a férfi ellen, aki még azelőtt elhagyta az országot, hogy két társát őrizetbe vette a DIICOT.

Az ügyészek szerint a magas szintű informatikai tudással bíró Weiner többek között Kövesi és családja e-mail címeinek feltörésére tett kísérletet, míg Geclowicz telefonon fenyegette a főügyészt és hozzátartozóit. Arról, hogy a most letartóztatandó férfi hogyan vett részt az akcióban, egyelőre nem szólnak a híradások.   

Az ügyben összesen négy gyanúsított volt, akik közül ketten – Dan Zorella és Avi Yanus – volt hírszerzők, az izraeli Black Cube nevű magánnyomozó iroda alapítói és ügyvezető igazgatói. A vád szerint ők és a másik két elkövető bűnszervezetet hoztak létre annak érdekében, hogy telefonhívásokkal zaklassák és fenyegessék áldozataikat, és számítógépes bűncselekményeket kövessenek el.

A londoni és párizsi kirendeltséggel is rendelkező Black Cube nyomozóirodát 2010-ben alapították Tel-Avivban. A cég jogi és hírszerzési szolgáltatásokat is nyújt, hírnevét gazdasági bűncselekményekkel vádolt üzletemberek bírósági képviseletével szerezte, a The Wall Street Journal pedig 2015-ben arról írt, hogy a cég alkalmazottai magánjellegű kiberbűnözés-elhárítási akciókban vettek részt, amelyek során hackerek közé szivárogtak be.

Hirdetés