A meleg és a nem házas párokat is megilleti a törvény védelme

Véli Raluca Prună igazságügyi miniszter, aki támogatná a bejegyzett élettársi viszony bevezetését.
Hirdetés
A törvény védelmét ki kell terjeszteni azokra az együttélési formákra is, amelyek ugyan eltérnek a többségi gyakorlattól, de már igen elterjedtek a romániai társadalomban: a nem házas párokra és az együtt élő azonos neműekre is – fogalmazta meg egyelőre magánvéleményként Raluca Alexandra Prună igazságügyi miniszter.
 
A miniszter ezt abban a videóban nyilatkozta, amelyet a társadalmi párbeszédért felelős minisztérium készített az Állj szóba a minisztereddel sorozatban: tárca- és intézményvezetők élő videóban válaszolják meg az állampolgároktól emailen vagy Facebookon kapott kérdéseket. 
 
Az egyik ilyen kérdés az igazságügyminiszter álláspontját firtatta a Koalíció a családért által benyújtott alkotmánymódosító kezdeményezésről. Raluca Alexandra Prună elmondta, a kormány hivatalos álláspontot is meg fog fogalmazni, amikor a hárommillió aláírással nyomatékosított kezdeményezést megvitatja a parlament. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kezdeményezés még csak nem is a házasság, hanem a család definícióját vésné úgy az alkotmányba, hogy abból kiszorulna mindenki, aki nem házasságban él.
 
Szerinte ez egy nagyon fontos kérdés, amelyről össztársadalmi vitát kell folytatni, és úgy véli, a meleg és a nem házas párokat is megilleti a törvény védelme márcsak a jogegyenlőség követelménye miatt is. Ennek egyik formája lehetne a bejegyzett élettársi kapcsolat, amely a melegházasság mellett sok európai ország jogrendjében már megtalálható, a romániaiban viszont még nem, ebben pedig Románia szerinte nem kellene egyedül maradjon az európai színtéren.
 
Az alkotmánybíróság múlt hónapban érvényesítette a Koalíció a családért kérését az alkotmány módosítására, amelyet most a parlamentnek kell megvitatnia, és kétharmados többséggel döntenie. A taláros testület szeptemberre halasztotta annak a beadványnak a megtárgyalását, amelyet egy román-amerikai meleg pár nyújtott be azért, hogy a romániai jogrend is ismerje el külföldön kötött házasságukat.
 
Az összes választ, amelyet a miniszter az állampolgárok kérdéseire adott, itt lehet megtekinteni:
 

Hirdetés