700 lej büntetést kapott az asszisztens, aki elírta a beteg vércsoportját

Ahhoz képest, hogy akár a páciens életébe is kerülhetett volna a malőr, elég olcsón megúszta.
Hirdetés

A bukaresti Közegészségügyi Igazgatóság 700 lejre büntette azt az asszisztensnőt, aki egy transzfúzió során rosszul írta fel a páciens vércsoportját, ezért a kezdeti méhnyakrákkal operált beteg nem a vércsoportjának megfelelő vért kapta. Az asszisztensnő az első, aki már biztosan felelősségre vonható a fővárosi CF2 kórházban történt mulasztásért, de a szaktárca szóvivője szerint nem egyedül ő a felelős. Az igazgatóság tájékoztatta az orvosok kollégiumát is a döntésről, és felhívta a figyelmet, hogy további vizsgálatokra van szükség.

A 39 éves pácienst méhnyakrákkal diagnosztizálták, de mivel a kezdeti stádiumban sikerült felismerni a betegséget, egy rutinnak számító műtétet hajtottak végre rajta. Az operáció közben kisebb vérzés lépett fel, ekkor kapott transzfúziót, ami után az állapota súlyosbodott. A szaktárca vizsgálata megállapította, hogy az asszisztenső rosszul jegyezte fel a betegtől vett vérmintát. Az is kiderült: a kórház nem rendelkezett engedéllyel a vérközpont működtetésére.

A család azzal gyanúsítja az orvosokat, hogy szőnyeg alá akarták söpörni az esetet, ezért perbe fogták a CF2 kórházat. Súlyosbító körülmény, hogy állítólag a műtét közben/után (?) a páciens szólt a személyzetnek, hogy rossz vért kap.

Az asszisztensnő fizetésének 60 százalékát, azaz 700 lejt kell büntetésként kifizetnie.

Hirdetés