Szent háborút hirdetett az Iszlám Állam Oroszország ellen

„Idehallgass, Putyin, elmegyünk hozzátok Oroszországba, és ölni fogunk titeket otthonaitokban...”
Hirdetés

Oroszország elleni dzsihádra (szent háborúra) szólította fel tagjait egy videofelvételen az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet, a Kreml hétfőn megerősítette, hogy folytatja a terrorizmus elleni harcot. „Idehallgass, Putyin, elmegyünk hozzátok Oroszországba, és ölni fogunk titeket otthonaitokban… Testvéreim,

folytassatok dzsihádot,öljetek és harcoljatok ellenük”

– ordítozza a felvételen egy álarcos férfi autóban, sivatagban utazva.

A YouTube videomegosztó portálon hétfőre virradóra közzétett, kilencperces videofelvételen látható, amint fegyveres férfiak páncélozott járművek és sátortábor ellen hajtanak végre támadásokat sivatagban, és begyűjtik a fegyvereket. A videó hitelességét független forrásból lehetetlen megerősíteni, de a felvétel linkjét közzétették a dzsihadista csoport egyik legfőbb propaganda- és toborzóeszközeként használt Telegram üzenetszolgáltató csatornáján.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn Moszkvában közölte, hogy Oroszország kellő figyelemmel viszonyul a terrorcsoportok részéről elhangzott fenyegetésekhez, a biztonsági szolgálatok elemzik azokat, ám az IÁ részéről elhangzott fenyegetés nem lesz hatással Oroszországnak a nemzetközi terrorizmus elleni harcban folytatott politikájára. Szavai szerint Moszkva ezt a küzdelmet minden irányban folytatni fogja. Peszkov szerint a kutyaszorítóba kerül terrorszervezetek

gyakran próbálnak meg élni a megfélemlítés eszközével.

Üres fenyegetésnek nevezte az IÁ videóját az Instagram közösségi hálón Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője, hangsúlyozva, hogy az általa irányított köztársaság egyedül is képes lenne megsemmisíteni a terrorszervezetet a „saját barlangjában”. Megfogalmazása szerint a csecsen önkéntesek választás elé állítanák a terroristákat: vagy leteszik a fegyvert, vagy Szíria földjébe lesznek elásva. Kadirov hangsúlyozta, hogy az IÁ fegyvereseinek útját már Oroszországtól távol el tudják vágni. Emlékeztetett arra, hogy a csecsenföldi háborúban 51 országból érkezett „banditákat” semmisítettek meg, és „a világ legjobb titkosszolgálatainak” munkatársai vesztették életüket akkor.

Oroszország légi hadjáratot folytat az Iszlám Állam, illetve terrorszervezetnek minősített más fegyveres csoportok ellen Szíriában, és folyamatban vannak Moszkva és Washington tárgyalásai a katonai és hírszerzési együttműködésről az IÁ elleni harcban.

Hirdetés

A dzsihadista szervezet az elmúlt hetekben több olyan véres terrorcselekményt vállalt magára, amelyek nyugat-európai országokban, Franciaországban és Németországban történtek, számlájára írható oroszországi terrorcselekmények viszont nem történtek.

Korábban az orosz védelmi miniszter az Interfax hírügynökséggel közölte:

lelőttek egy Mi–8 típusú helikoptert a szíriai Idlib tartományban. 

„Augusztus 1-jén Idlib tartományban a földről indított támadás következtében lelőttek egy orosz Mi–8-as típusú katonai helikoptert, amely visszatérőben volt a Latakia tartományában lévő Hmeimím orosz légi támaszpontra, miután humanitárius segítséget szállított Aleppóba. Az orosz fegyveres erőknél szolgálók sorsának tisztázására minden lehetséges csatornát felhasználnak” – derül ki a moszkvai minisztérium közleményéből.

Hirdetés