Nem vonzó a levélszavazás, szórólapokon népszerűsítik

A hazatérő vendégmunkásoknak osztogatják a határon.
Hirdetés

Románia valamennyi határátkelőhelyén, a nemzetközi repülőtereket is beleértve, szórólapokon népszerűsítik a levélszavazást és a parlamenti választási részvételt könnyítő más lehetőségeket a külföldön élő, szabadságra hazatérő román állampolgárok körében – közölte hétfőn a külügyminisztérium.

A határrendőrséggel közösen szervezett akció során az országba belépő, állandó vagy ideiglenes külföldi lakcímmel rendelkező román állampolgároknak az útlevél-ellenőrzés után egy tájékoztató nyomtatványt és egy regisztrációs űrlapot adnak át, hogy felhívják figyelmüket a választási törvények újdonságaira. Az év végi parlamenti választásokon ugyanis első ízben szavazhatnak levélben a külföldön élő román állampolgárok, ehhez azonban előzetesen regisztrálniuk kell.

A hatóságok szórólapos kezdeményezése annak tulajdonítható, hogy a vártnál jóval alacsonyabb az érdeklődés a parlamenti választások iránt a külföldön élő több millió román állampolgár között. Eddig alig 3700-an jelezték, hogy levélben akarnak voksolni, újabb külföldi választókörzetek megszervezését pedig kevesebb mint ezren kérték – közölte hétfőn a választási hatóság. A külképviseleteken kívül olyan városokban nyitnak választókörzetet, ahol legalább száz regisztrált román választópolgár írásban kéri ezt.

A külföldön élő román állampolgárok román személyazonossági iratuk és a külföldi hatóságoktól kapott lakhelyigazolásuk másolata alapján április elsejétől kezdődően a területileg illetékes külképviseletektől kérhetik a választói névjegyzékbe való felvételüket.

A regisztráció a választások előtt három hónappal ér véget. Bár a parlamenti voksolás időpontját még nem tűzték ki, azt nagy valószínűséggel november 20. és december 18. között bonyolítják le, tehát a regisztrációra legfeljebb augusztus végéig, szeptember elejéig van lehetőség. Akik nem regisztráltak, azok is leadhatják voksukat, de csak a külképviseleteken.

Hirdetés