Kioltották az olimpiai fáklyát

Incidensek tarkítják az olimpiai láng útját Brazíliában.
Hirdetés
Egy hét múlva kezdődik az olimpia, a lángot hordozó fáklya pedig elérte már a Rio de Janeiro közeli Angra dos Reis várost. Szerda este viszont kioltották a fáklyát a béreikért tüntető tanárok, akik már két hónapja nem kaptak fizetést a csődközeli Rio államban – írja a Mediafax a The Guardianra hivatkozva. 
 
Több próbálkozás után oltották ki a fáklyát, és megrongáltak több autót, mire a rendőrök könnygázzal és paprika spray-vel válaszoltak. Egy gyerek sérült meg a tüntetésen annyira, hogy kórházba kellett szállítani. A fáklyával futó személyt a biztonsági buszba menekítették, a láng útját pedig megszakították.
 
A rendezőbizottság egyik szóvivője, Philip Wilkinson azzal mentegette a blamázst, hogy „a fáklya gyakran kialszik és újra meggyújtják, de a láng soha nem alszik ki”. A fáklyát Görögországban gyújtották meg három és fél hónapja, azóta jár körbe a világon az augusztus 5-12. között rendezendő olimpiát hirdetve. Brazíliában mintegy 300 települést érintett.
 
Brazília gazdasága évtizedek óta nem látott válságon megy keresztül. Tavaly az átlagbér négy százalékkal csökkent, a munkanélküliek száma pedig 37 százalékkal nőtt. Az olimpia támogatottsága bezuhant, a legutóbbi mérések szerint a közvélemény fele ellenzi, 60 százaléka szerint pedig több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz. A jegyek húsz százalékát még mindig nem tudták eladni.

Hirdetés