15 év börtönt kapott egy megyei tanács volt elnöke

Korábbi büntetéseit vonták össze az új ítélettel. Nicuşor Constantinescu tíz évig vezette Konstanca megye tanácsát.
Hirdetés
15 év börtönbüntetésre ítélte ma a bukaresti táblabíróság Nicuşor Constantinescut, a Konstanca megyei tanács volt elnökét. Az ítélet ugyan még nem jogerős, de a volt tanácselnök nincs szabadlábon: öt éves büntetését tölti azért, mert 2009-2013 között nem biztosította a konstancai regionális katonai központ finanszírozását.
 
A mostani ítélet a harmadik ügy fejleménye, amelyben vádat emeltek ellene: a vád szerint 30 millió lejjel károsította meg a megyei tanácsot, illetve egymillió lejjel az államot azzal, hogy több mint ötmillió eurónyi illegális kifizetést ítélt meg a megyei tanács alá tartozó intézményeknek: kétszer fizetett ki egy 50 hektáros erdősítést.
 
Mivel többféle vádpont (szolgálati visszaélés, bűnszervezet létrehozása, pénzmosás) is bizonyítást nyert, ezekért 5, 6, 7, illetve 12 évnyi börtönbüntetést kapott. A bíró összevonta a jelenleg is jogerős, 5 éves büntetésével, így jött össze a 15 év Constantinescunak, aki 2004 és 2014 között vezette a Konstancai megyei tanácsot. Az ítélet része az is, hogy a börtönbüntetés letöltése utáni tíz évben nem vállalhat vezetői vagy ellenőrző funkciót közintézményben.
 

Hirdetés