Az Iszlám Állam vállalta magára a roueni túszejtést

És a papot megölő túszejtők is felesküdtek az Iszlám Államnak.
Hirdetés
A terrorszervezethez közelálló kvázihírügynökségen, az Amaqon keresztül az Iszlám Állam magára vállalta a ma reggeli túszejtést: azt írták, két harcosuk ölte meg a papot Rouen egyik elővárosának, Saint-Etienne-du-Rouvray-nek egyik templomában.
 
Ma reggel két, késekkel felfegyverkezett férfi rontott be a templomba épp mise közben, túszul ejtettek egy papot, két apácát és két hívőt. Egy harmadik apáca kimenekült, ő riasztotta a rendőrséget, amely nagyon gyorsan a helyszínre ért. A mindössze 40 percig tartó akció során lövéseket lehetett hallani, a túszejtőket megölték a rendőrök.
 
Az egyik túsz, egy 84 éves pap, Jacques Hamel is meghalt, a Figaro szerint átvágták a torkát. Három másik túsz is megsebesült, egyikük annyira súlyosan, hogy élet-halál között van – nyilatkozta a francia belügyi szóvivő.
 
Az apáca, Danielle nővér, aki a templomban volt a támadás idején, és akinek sikerült elmenekülnie, nyilatkozott arról, mi történt az idős pappal. „Térdre kényszerítették. Ő próbált védekezni, ekkor történt a tragédia” – írja az Index a francia BFM televízióra hivatkozva. Danielle nővér szerint a támadók felvették, amit tesznek, és arab nyelven imádkoztak az oltárnál.
 
A helyszínre érkező François Hollande köztársasági elnök megerősítette, hogy az elkövetők az Iszlám Állam híveinek tartották magukat. Az elnök terrorista támadásnak minősítette a túszejtést és a gyilkosságot. Az Iszlám Állam háborút hirdetett Franciaország ellen, amelynek minden eszközt be kell vetnie, hogy megnyerje ezt a háborút – nyilatkozta Hollande.
 
A Vatikán is elítélte, és barbár gyilkosságnak nevezte a támadást. A Fehér Ház szintén elítélte a támadást, és dicsérőleg nyilatkozott a francia rendőrök gyors és határozott fellépéséről.

Hirdetés