Egyetlen ember lövöldözött Münchenben

Kilenc embert ölt meg egy bevásárlóközpontban, majd magával is végzett a támadó.
Hirdetés
Percről percre posztjainkat az alábbi bevezető cikk után olvashatják. A legfrissebb posztokért frissítsék ezt a cikket akár IDE KATTINTVA.
 
Végzett magával a müncheni lövöldözés egyik elkövetője – jelentette péntek este a Bild című német lap az online kiadásában. A lap információi szerint az elkövető lőfegyverével főbe lőtte magát a bajor tartományi főváros északi részén fekvő Olympia bevásárlóközpontban.
 
Pénteken kora este három férfi kezdett lövöldözni Münchenben. A korai tudósítások szerint több helyszínen támadtak lőfegyverekkel, a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság későbbi jelentése szerint viszont máshol nem volt lövöldözés, csak a bevásárlóközpontban. A BR szerint hatan haltak meg. A sérültek száma még nem ismert.
 
A rendőrség szerint hárman lövöldöztek Münchenben, szóvivőjük terrorcselekményről beszél. Még nem sikerült kézre keríteni őket.
 
Az RTL országos kereskedelmi televíziónak egy szemtanú arról számolt be, hogy az egyik lövöldöző a külföldieket szidalmazta, és a neonáci szubkultúrában szokásos viselet elemei között számon tartott bakancsot viselt.
 
 
A városvezetés okostelefonos alkalmazáson figyelmeztette a lakókat ámokfutó miatti rendkívüli helyzetre, jelenti szintén a bajor rádió. Az üzenetben ismételten arra kérték az embereket, hogy ne hagyják el otthonaikat, és arról tájékoztatták őket, hogy az elkövető még szökésben van, a vasúti és buszközlekedés leállt, és kapcsolják be a rádiót vagy a televíziót.
 
A müncheni járás lakóit ugyanilyen módon arra figyelmeztették, hogy ne menjenek be a városba. Ezzel párhuzamosan az orvosokat és az ápolókat berendelték munkahelyükre a müncheni kórházakba „tömeges sebesülésekkel járó támadások miatt” – közölte az egyik egyetemi klinika szóvivője.
 
München belvárosában pánik tört ki közvetlenül az Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés után. A belváros sétáló övezetéből rengetegen szaladtak ki a Karlplatzra, és sok felfegyverzett rendőr érkezett a környékre. A belvárosban minden üzlet bezárt. A lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén történt, az olimpiai parkban fekvő bevásárlóközpontban.
    
A rendőrség lezárta a központi vonatpályaudvart, a vonatok mellett leállítottak több fontos villamos- és buszjáratot is, és lezárják a városba vezető autópályákat. Evakuálták a metrómegállókat, a lejáratoknál rendőrök posztolnak. Arra kérik az embereket, ne posztoljanak a rendőri intézkedésről. „Ne támogassák ezzel a támadókat!” – közölte a müncheni rendőrség.

Hirdetés
Legalább tízen megsebesültek
2016-07-23 01:31:00

– jelentette be a müncheni rendőrség ottani éjfél után. A lövöldözés hátteréről, indokáról továbbra sem tudnak semmi biztosat mondani, és még nem fújhatják le a riadókészültséget, közölték szokás szerint több nyelven.

Ne tegyenek közzé több fotót és videót
2016-07-23 00:49:00

– kéri a müncheni rendőrség a szemtanúkat. Helyette inkább töltsék fel azokat a bajor rendőrség honlapjára, hogy ezzel is segítsék a nyomozást.

 

 

A támadásnak legalább száz szemtanúja volt – jegyzi meg a Reuters rendőrségi beszámolóra hivatkozva.

Robottal vizsgálják meg a kilencedik holttestet
2016-07-23 00:37:00

A rendőrség attól tart, hogy bomba lehet nála, ha tényleg ő volt az egyik elkövető. A Die Zeit szerint a rendőrök a lövöldözés helyszínétől egy kilométerre, a volt olimpiai faluban bukkantak a holttestre és mellette egy piros hátitáskára.

A Reuters a legújabb rendőrségi tájékoztatásra hivatkozva azt írja, nem világos még most sem, hogy a lövöldözők Münchenben tartózkodnak-e vagy a város környékén.

A helyi tömegközlekedést órákkal korábban leállították.

Így menekítették az embereket a bevásárlóközpontból
2016-07-23 00:30:00

Érkeznek a nyers videók a helyszínről. Ezt az AFP kapta a német NonstopNews hírügynökségtől:

 

A SnappyTV videóját pedig a Reuters tette közzé:

Nyitva tartanak a müncheni mecsetek
2016-07-23 00:17:00

Hogy menedéket nyújtsanak azoknak, akik a városban ragadtak, és nincs hova menniük. A rendőrség órákkal ezelőtt felszólított mindenkit, hogy ne tartózkodjon az utcán, ne hagyja el az otthonát.

Nem a nyolcadik, hanem a kilencedik halottról gyanítják, hogy az egyik elkövető
2016-07-22 23:50:00

A Die Zeit rendőrségi szóvivőre hivatkozva azt írja az internetes oldalán, hogy az Olympia bevásárlóközpont közelében egy erőszakos halált halt férfi holttestére bukkantak. Vizsgálják, hogy nem ő volt-e az egyik elkövető.

A müncheni rendőrség francia nyelvű posztja szerint az illető öngyilkos lett.

Már nyolcan haltak meg a lövöldözésben
2016-07-22 23:35:00

 – jelentette be Twitteren a müncheni rendőrség.

 

 

Vizsgálják azt az eshetőséget, hogy az egyik elkövető (vagy tettestárs) a legújabban elhunyt személy.

A bevásárlóközpontból már mindenkit kimenekítettek. Korábban többen a pláza boltjaiban rejtőztek el a támadók elől.

A német szövetségi kormány közben válságülést hívott össze, és válságülést tart a bajor kormány is.

Ezen a videón állítólag az egyik fegyveresnek szólnak be
2016-07-22 23:30:00

A Twitteren terjed ez a videó:

 

 

Hivatalosan senki sem erősítette meg a felvétel hitelességét, de a látványból a kommentelők az Olympia bevásárlóközpont tetejét azonosítják helyszínként. A videón állítólag az egyik támadóval szitkozódnak, elhangzik, hogy "Német vagyok. Németországban születttem", és az is, hogy valaki a feketéket szidja.

A fegyveres pár lövésére a felvétel készítője visszahúzódik a tető takarásába. A szitkozódó hang nem a felvétel készítőjétől származik.

Hétre emelkedett a halottak száma
2016-07-22 23:25:00

– írja a Le Monde a német szövetségi rendőrségre hivatkozva. Ezt a müncheni rendőrség még nem erősítette meg.

Nem kizárt, hogy a sebesültek közül hunyt el valaki, a lövöldözésben ugyanis sokan súlyosan megsérültek. 

Nincs iszlamista támadásra utaló jel
2016-07-22 23:02:00

 – állítja a Guardian élő hírfolyama müncheni rendőrségi szóvivőre hivatkozva.

A müncheni rendőrség a német mellett folyamatosan posztol angolul, franciául, törökül is. Nemrég például arra kértek mindenkit, hogy ne spekuláljon a támadás hátteréről, az sokat segítene nekik:

 

 

Akció a lövöldözés helyszínén
2016-07-22 22:52:00

Rendőrök, mentősök, terrorelhárítók akcióban az Olympia bevásárlóközpont előtt:

A közösségi média egyből reagált
2016-07-22 22:43:00

A Facebook a müncheni lövöldözés hírére egyből bekapcsolta a Safety Check funkciót, amellyel bejelentkezhetnek azok a Münchenben tartózkodók, akik így szeretnék tudatni ismerőseikkel, hogy biztonságban vannak.

A Twitteren pedig Nyitott Kapu, #OffeneTür hashtaggel posztoltak azok a belvárosi lakók, akik hajlandók voltak biztonságba helyezni az ott tartózkodókat, miután a belvárosban pánik tört ki, az üzletek pedig bezártak. A belvárosban nem történt lövöldözés - erősítette meg később a rendőrség.

Az egyik támadó megölte magát
2016-07-22 22:37:00

A Focus Online is arról ír, hogy az egyik fegyveres megölte magát a bevásárlóközpont mellett, miközben a rendőrség megpróbálta letartóztatni.

A rendőrség még nem erősítette meg ezt az értesülést.

A rendőrség hat halálos áldozatról beszél
2016-07-22 22:32:00

A Die Zeit élő közvetítésében pár perce még azt tette közzé rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy öt halálos áldozatról tud, most pedig már hat áldozatról ír.