Ugye senki sem hitte el, hogy tényleg tovább építik az észak-erdélyi sztrádát?

A Bihar megyei szakaszt már rég folytatni kellett volna. Ehhez képest minden kezdődik elölről.
Hirdetés

Az ígéretek ellenére mégsem folytatódott július elején az észak-erdélyi autópálya Bors és Berettyószéplak közötti 60 kilométeres szakaszának építése, sőt könnyen előfordulhat, hogy a munkálatoknak csak 2017-ben látnak neki.

A Digi 24 hírcsatorna az Országos Építkezési Felügyelőség közleményére hivatkozva közölte: a hatóság június 23. és 27. között végzett ellenőrzést az építőtelepen, a szakértők pedig megállapították, hogy egyrészt a 2014–2015-ben megvalósított műszaki szakértői vizsgálatok nem voltak kielégítők, másrészt azóta sem végezték el azokat a karbantartási és javítási munkálatokat, amelyeket a szakvéleményezések előírtak. A felügyelőség arra is rámutatott: a már megépített sztrádarészeken több helyen repedéseket, felgyülemlett vizet, az elemek megrozsdásodását fedezték fel, az illetékesek pedig a szándékos rongálás okozta károkat sem javították ki.

A károkat elsősorban az okozta, hogy miután a CNADNR 2013-ban felbontotta az amerikai Bechtel vállalattal – amely az eddig elkészült kevés szakaszt megépítette – a kivitelezési szerződést, mostanáig semmilyen intézkedést nem tettek az állagmegőrzés érdekében, így az elkészült részeket semmi nem védte például az időjárás viszontagságaitól. Az ellenőrök négy vagy akár hat évvel ezelőtt vásárolt építkezési anyagokat is találtak, amelyek ugyancsak rendkívül leromlott állapotban vannak, így elképzelhető, hogy ezek egy része egyszerűen használhatatlan.

Az építkezési felügyelőség új műszaki vizsgálatot rendelt el, amelynek tartalmaznia kell minden egyes lépést, ami az építkezés folytatásához szükséges. Emellett részletes kivitelezési tervet is kell készíteni az állagmegőrzésre és a hibák kijavítására vonatkozóan.

Hirdetés