Tusványoson is elmagyarázták, hogyan kell voksolni a kvótareferendumon

A gyorshonosított magyarok harmada regisztrált, ők emelik az érvényességi küszöböt.
Hirdetés
A népszavazáson való részvételre ösztönzi a kormány a visszahonosított határon túli magyarokat – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő Tusnádfürdőn, a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen rendezett csütörtöki fórumon.
 
Kifejtette: a kvótareferendum arról szól, elfogadják-e a magyar állampolgárok, hogy mások döntsenek helyettük alapvető kérdésekben. Ez az első magyarországi népszavazás, amelyen a visszahonosított külhoni magyarok is véleményt nyilváníthatnak.
 

Nem kampányolnak külön Erdélyben, de mozgósítanak

Kovács Zoltán szerint a magyar kormány nem tervez külön kampányt a visszahonosított magyarságnak, az üzenete az egész nemzet számára egységes, de a külhoni magyarsággal foglakozó tisztségviselők augusztus-szeptember folyamán fel fogják keresni a Kárpát-medencei magyar közösségeket, hogy tájékoztatásukat, mozgósításukat segítsék.
 
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elmondta: eddig 259 ezer visszahonosított magyar regisztrált, így a referendumon az érvényességi küszöb 4 millió 230 ezerre emelkedett. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választásra jogosultak több mint fele érvényes voksot ad le: ebbe a választói névjegyzékbe felvett visszahonosított magyarok is beleszámítanak.
 
Eddig 850 ezer állampolgársági kérelem érkezett, és 780 ezren tették le az állampolgársági esküt – tájékoztatott Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztos.
 

A szavazás menete

Az NVI elnöke hangsúlyozta, határon túl élő magyar állampolgárok levélben szavazhatnak, ha előzetesen bejelentkeztek a választói névjegyzékbe. Aki ezt 2013 augusztusa óta már megtette, annak nem szükséges a regisztrációt megismételnie, csak abban az esetben, ha a leadott adatai változtak. 
 
A levélcsomagok kiküldésére most több idő lesz, mint a 2014-es országgyűlési választások alkalmával: a több mint negyedmillió levélcsomagot kipostázását augusztus 20-a után kezdik meg.
 
A levélvoksoknak október elsején éjfélig kell postán beérkezniük a választási irodához, de a – referendum előtt hosszabbított nyitva tartással működő – magyar külképviseleten is le lehet adni őket szeptember 17-étől.
 
Mile Lajos kolozsvári magyar főkonzul a tusványosi fórumon kifejtette: a határon túli magyarok helyzete annyiban más, hogy többségük nem közvetlenül érintett a migrációban, ezért azt szeretnék elérni, hogy magyar azonosságtudatuk cselekvő részeként vegyenek részt a népszavazáson.

Hirdetés