Hajtóvadászat a brassói vérmedvére

Brassó riadókészültségben áll.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, csütörtök délután egy medve rátámadt egy 63 éves férfira Brassó egyik városszéli lakónegyedében, és súlyosan megsebesítette. A férfit kórházban ápolják.

És még csütörtökön elindult a hajtóvadászat. Erdészekből és különleges kiképzésű ebekből álló járőrök hajtották meg az érintett erdőrészt. Az erdészek lövéseket adtak le a levegőbe, hogy elhajtsák a területről a veszedelmes állatot. Mozgásszenzoros kamerákat is felszereltek, az állatot beazonosítandó.

Ramon Jurj, a brassói Erdészeti Tudományos Intézet illetékese az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy csütörtök éjszaka egy óráig megfigyelés alatt tartották a támadás színhelyét, mivel a tapasztalat szerint a medvék általában visszatérnek a „tetthelyre”. Ez az állat azonban kivételt képezett a szabály alól. Péntek reggel hat órakor újrakezdték a megfigyelést. A területet csendőrök őrzik, nehogy a lakosok behatoljanak a veszélyes erdőrészbe.

A medve kilövésére vonatkozó dokumentációt összeállították, ám ezt előbb le kell küldeni Bukarestbe, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium engedélyezze az akciót. A döntés indokolt, ugyanis ez a medve veszélyt jelent a lakosságra, mert rákapott a vérre, és elképzelhető, hogy ismét emberre támad.

Hirdetés

A szakemberek a következő óvintézkedéseket ajánlják a lakosságnak: ne menjenek a Brassó környéki erdőkbe, amíg a probléma meg nem oldódik, ne dobjanak el olyan élelmiszereket, amelyek odacsalogathatják a medvéket, zárják el a jószágot éjszakára, a turisták ne sütögessenek a környéken és főleg, ne dobálják el a szemetet! (Mondjuk, ez medvementes helyeken is megszívlelendő.)

További általános tanácsok, medvés helyeken kirándulóknak: kerüljék a medvejárta erdőrészeket; csak a jelölt ösvényeket, utakat használják; nappal és csoportosan induljanak útra; kerüljék a kora reggeli és késő esti erdei sétákat; kirándulás közben csapjanak zajt, fütyörésszenek, énekeljenek; ha medvenyomokat látnak, forduljanak meg és induljanak vissza azon az úton, ahol jöttek; az ölebek, házi kedvenc kutyák nem jelentenek védelmet, ellenkezőleg, feldühíthetik a medvét, ezért tartsák őket pórázon.

Hirdetés