Őrizetben a rabszolgatartók

Eljárás indult az elrabolt áldozatokat láncon tartó és törvénytelenül dolgoztató bűnszövetkezet tagjai ellen.
Hirdetés

Harmincnyolc személy őrizetbe vételéről döntött szerdán este a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) az Argeș megyei Berevoești községben felfedezett rabszolgatartók ügyében. Az ügyészek összesen 40 személy ellen indítottak eljárást.

Mint arról beszámoltunk, szerdán áldozataikat rabláncon tartó és rendszeresen bántalmazó emberkereskedőket vett őrizetbe a DIICOT.

A rendőrség kommandósaival közösen végrehajtott házkutatások során az ügyészek a bűnszövetkezet több tucatnyi tagját vették őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy erőszakkal koldulásra, különböző munkák végzésére, lopásra kényszerítettek mintegy 40 szabadságától megfosztott, kiszolgáltatott – testi vagy szellemi fogyatékkal élő, nincstelen vagy kiskorú – személyt. A rajtaütéskor három felnőtt és két 10-12 év körüli kiskorú áldozatot láncra kötve találtak meg.

A DIICOT közleménye szerint a bűnszövetkezet tagjai gyakran zsúfolt helyekről, templomok közeléből, vasúti és buszállomásokról rabolták el áldozataikat, akiket embertelen körülmények között, háziállatok mellett tartottak fogva, rendszeresen pofoztak, rugdostak, korbácsoltak, hideg és forró vízzel locsoltak, alkalmanként pedig – a fogva tartóik szórakoztatására – arra kényszerítették őket, hogy egymással verekedjenek.

A rabszolgákat, akiket ételmaradékokkal a földről etettek, koldulásra és falopásra, háziállatok őrzésére használták, de velük takaríttatták az udvart, mosatták ki a ruhát is.
Az ügyészség szerint 2008 óta a bűnszövetkezetben részt vevő klánok legalább 40 áldozatot fosztottak meg szabadságuktól és használtak kényszermunkára. A házkutatás során az ügyészek 228 ezer lej készpénzt, egykilónyi aranyat, és több, a falopáshoz használt láncfűrészt és utánfutót foglaltak le.

Hirdetés