Hidegfront vet véget a hőségnek Erdélyben is

Az aszfaltolvasztó hőségre kiadós eső érkezik.
Hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a fokozódó hőség miatt sárga figyelmeztetést adott ki, amely csütörtökig marad érvényben. Árnyékban akár 37–38 fokig is felszökhet a hőmérő higanyszála. A levegő nedvességtartalma eléri a 80-as egységet.

De már csak egy kicsit kell kibírni, ugyanis Erdélyben, illetve az ország észak- és dél-nyugati részén csütörtök délutántól jelentős lehűlés várható. Bár délen továbbra sem enyhül a kánikula, nyugaton megnövekszik a felhőzet, gyakorivá válik az eső, záporeső , emellett pedig heves zivatarok is létrejönnek, amelyekhez néhol nagyméretű jég, felhőszakadás, károkozó szélroham társul. A lehűlés, eső a pénteki napra is jellemző lesz, a hőmérséklet 22 fok körül alakul. A hétvége változékony időjárással köszön be: szombaton viharos szél is társul az esőhöz.

Egész Európában hasonló lesz az időjárási helyzet, mivel  az óceáni és sarkvidéki eredetű, kissé hűvös levegő mellett, Afrikából érkező forró légtömeg is megtalálható kontinensünkön. A két légtömeget a Kelet-európai-síkságtól, Közép-Európán át egészen az Ibériai-félszigetig hullámzó frontzóna választja el.

Hirdetés