„Börtönlázadás” Iași-ban: felgyújtottak egy cellát

Hangoskodással kezdődött, gyújtogatással folytatódott. Állítólag vízágyút is bevetettek a rend őrei.
Hirdetés

Két napja tart a Iași Fokozott Biztonságú Büntetésvégrehajtó Intézetben az a „lázadás”, amelyben mintegy kétszáz elítélt a feje tetejére állította a börtönben az életet. A körülmények ellen tiltakozó elítéltek először csak hangoskodásba kezdtek a börtön vezetőségének leváltását követelve, majd három elítélt felgyújtott egy matracot az egyik cellában. Néhányan felmásztak az udvaron található fémszerkezet tetejére, és onnan követelték, hogy valaki hallgassa meg panaszaikat.

A helyszínen két napja fokozott a készültség, a rendőrség, a csendőrség és a rohammentő is speciális egységekkel a börtönnél állomásozik. Az alprefektus személyesen tájékozódott a helyszínen a helyzetről. A fegyház hivatalosan nem sokat közöl a sajtóval arról, hogy mi történik a falak mögött.

Az Adevărulnak telefonon nyilatkozó elítéltek arra panaszkodtak, hogy haláltáborhoz hasonlítható körülmények között élnek, nagyon kevés hely jut egy főre, rengeteg az élősködő és ehetetlen a koszt. Nagyon sok vád érte a börtön igazgatóját: a bebörtönzöttek szerint szándékosan zárja el az ivóvizet, hogy a börtönben található üzletből vásároljanak. A napilap úgy tudja, hogy vízágyút is bevetettek, és két elítélt öncsonkítást hajtott végre, de ezt nem erősítették meg hivatalosan. 

Hirdetés