Birkák végzik az utcakép-készítést a Feröer-szigeteken

Minek a Google, ha vannak természetes helyi erőforrások.
Hirdetés

Ilyen a találékonyság, a tradíció és a modern technológia – no meg egy csipetnyi hazafias érzés – találkozása: a Feröer-szigetek lakói megunták a várakozást a Google-ra, hogy a Street View szolgáltatáshoz feltérképezze az atlanti-óceáni szigetcsoportot, ezért birkák segítségével saját maguk készítenek helyi „utcaképeket”.

A szolgáltatás neve, stílusosan: Sheep View 360.

Egy helyi birkapásztor és a turisztikai hivatal egyik munkatársa, Durita Dahl Andreassen alkotta speciális hám segítségével egy kicsiny vállalkozó csoport 360 fokos kamerákkal szerelt fel öt birkát, hogy elvégezzék a lábmunkát a helyi utcaképek megalkotásához.

Hogy ez miként is működik? Íme egy videó, amelyen a rokonszenves Durita elmagyarázza:

Miközben a birkák a szigeten vándorolnak és legelnek, folyamatosan küldik a felvételeket a GPS-koordinátákkal Andreassennek, amelyeket ő feltölt a Google Street View-ra.

„Itt a Feröer-szigeteken saját módszereinkkel dolgozunk.

Tudván, hogy kicsik vagyunk, a Google pedig egy vállalatóriás, úgy éreztük, hogy ezt az utat kell járnunk” – idézte Andreassent a The Guardian című brit napilap.

Hirdetés

Eddig a Sheep View-csoportnak az egyik sziget öt településéről sikerült panorámaképeket készítenie, sőt még 360 fokos videót is forgattak.

Miheztartás végett: a Feröer-szigeteken 49 188 ember él és 80 ezer birka legel.

A Sheep View-csoport nemcsak a szigeteket akarja reklámozni ily módon a látogatóknak, hanem rá akarja bírna a Google-t arra, keressék fel hazájukat és fejezzék be a feltérképezést.

Hirdetés