Portugália nyert egy trófeát Cristiano Ronaldónak

Új név került a Henri Delaunay-kupára, Portugália a tizedik válogatott, amely labdarúgó Európa-bajnokságot nyert, miután hosszabbításban verte a házigazda Franciaországot.
Hirdetés

A párizsi döntő nem szép a játékról marad emlékezetes, a portugálok ugyanúgy csalták a focit, mint a torna egyenes kieséses szakaszának összes meccsén. Amikor pedig a 8. percben megsérült Cristiano Ronaldo térde, teljesen át kellett gondolniuk taktikájukat, bár a csapatkapitány még közel húsz percig bicegett a pályán, amíg cserét kért.

Ezalatt a  franciák teljesen uralták a mérkőzést, Griezmann léc alá tartó fejese és Sissoko lövései voltak a legnagyobb helyzetek, de Rui Patrício mindent védett.

Háromszoros Európa-bajnokok: Spanyolország (1964, 2008, 2012), Németország (1972, 1980, 1996)
Kétszeres Európa-bajnok: Franciaország (1984, 2000)
Egyszeres Európa-bajnokok: Szovjetunió (1960), Olaszország (1968), Csehszlovákia (1976), Hollandia (1988), Dánia (1992), Görögország (2004), Portugália (2016)

Szupersztárja elvesztésével Fernando Santos szövetségi kapitány 1-4-5-1-es rendszerre váltott, amellyel sokkal többet meg tudta tartani a labdát csapata, viszont teljesen veszélytelen volt: a portugálok a 80. percig nem találták el Lloris kapuját.

Az elképzelés viszont a franciák játékából is hiányzott, Sissoko előretöréseit leszámítva semmivel nem tudták meglepni a fegyelmezetten bekkelő ellenfelet. A végén Nani és Quaresma végre veszélyes lövéseket is eleresztett, ám a 90 percre Gignac lefordulás utáni kapufája tett pontot.

A hosszabbításban teljesen meghalt a francia támadójáték, Griezmannt olyannyira kiszorították a kapu elől, hogy a félpályáig kellett hátramenjen labdákért. A portugálok pedig csalták a focit, de amikor eljutottak a francia térfélre, hirtelen veszélyesek lettek: Éder fejesét nehezen védte Lloris, majd Guerreiro szabadrúgása a keresztlécről jött vissza.

Egy perccel ezután Éder lapos átlövése már utat talált a bal alsó sarokba, a hátralevő időt pedig már rutinosan kihúzta a portugál védelem: Martial blokkolt lövése volt az egyetlen francia helyzet.

Hirdetés

Portugália szupersztárja nélkül, idegenben is behúzta a döntőt, és úgy lett Európa-bajnok, hogy hét meccséből csupán egyet nyert meg 90 perc alatt – miközben a franciák világversenyen először buktak el hazai pályán vívott finálét, elszalasztva a lehetőséget, hogy beérjék a háromszoros bajnok spanyolokat és németeket.

Tizenkét évvel a hazai pályán, a görögök ellen elvesztett döntő után Cristiano Ronaldónak végre meglett az első válogatott trófeája, bár pont a döntőben kényszerült epizódszerepre.   

15. labdarúgó Európa-bajnokság, döntő: Portugália–Franciaország 1-0 – hosszabbítás után

Saint-Denis, Stade de France, 75 868 néző. Vezette: Mark Clattenburg (angol)

Portugália: Rui Patríció – Cédric, Pepe, Fonte, Raphael Guerreiro – Renato Sanches (Éder, 79.), William Carvalho, Joao Mário, Adrien Silva (Moutinho, 66.) – Nani, Cristiano Ronaldo (Quaresma, 25.).

Franciaország: Lloris – Sagna, Kocielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko (Martial, 110.), Griezmann, Payet (Coman, 58.) – Giroud (Gignac, 78.).
Gólszerző: Éder (109.)
Sárgalap: Cédric (34.), Joao Mário (62.), Umtiti (80.), Raphael Guerreiro (95.), Matuidi (97.), William Carvalho (98.), Koscielny (107.), Pogba (115.), Rui Patrício (120+3.)

Hirdetés