Ne keddre időzítse a hivatali ügyintézést a városházán

Egész napos munkabeszüntetéssel sztrájkolnak az önkormányzati alkalmazottak.
Hirdetés

Az önkormányzatok dolgozóit tömörítő szakszervezet keddre egész napos sztrájkot hirdetett miután a munkaügyi minisztérium képviselőivel folytatott hétvégi tárgyalások nem hozták meg a várt eredményt. Bogdan Şchiop, a szakszervezet főtitkára a Mediafaxnak elmondta: július 12-én az egész országban leáll a hivatali ügyintézés az önkormányzatoknál, július 19-én pedig meghatározatlan ideig beszüntetik a munkavégzést.

A helyi tisztségviselők többsége támogatja a sztrájkot, mivel egyet értenek azzal, hogy a helyi közigazgatásban dolgozók fizetése a legalacsonyabb, és jogosan érzik magukat diszkriminálva más közfeladatot ellátó alkalmazottakkal szemben. A szakszervezeti képviselő tájékoztatása szerint egy önkormányzati alkalmazott mindössze a minimálbért, azaz bruttó 1250 lej fizetést kap havonta.

A szakszervezet egyébként szombat délután ült tárgyalóasztalhoz a munkaügyi minisztérium képviselőivel, de késő estig nem sikerült konszenzusra jutni – pontosabban az egész napos tárgyalás eredményét váratlanul felülírta a munkaügyi miniszter.

A helyi közigazgatás alkalmazottai legutóbb július 5-én sztrájkoltak, de akkor csak egy órára szüntették be a munkát. Követeléseik három pontban összegezhetőek: 25 százalékos béremelést, ebédjegyeket és utazási utalványokat követelnek.

Hirdetés