Nagyon kevés külföldön élő román állampolgár regisztrált

Még nem lehet tudni, meddig lehetséges a regisztráció a választói névjegyzékbe, de az biztos, csak azok szavazhatnak levélben, akik regisztráltak.
Hirdetés

Három hónap alatt mindössze 2.299 külföldön élő román állampolgár kérte a választói névjegyzékbe való regisztrálását. Többségüknek megfelel a levélben történő szavazás, 582-en pedig azt kérték, hogy hozzanak létre külön választókörzetet abban a térségben, ahol élnek. 

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) közlése szerint a legtöbb kérvény Spanyolországból (631), Olaszországból (451), Franciaországból (81), Belgiumból (75) és Németországból érkezett. A legtávolabbi ország, ahonnan regisztráltak Vietnam, Srí Lanka és a Dél-afrikai Köztársaság volt. Külön szavazókörzet létrehozását kérték Spanyolországban (223), Moldovában (116) és Olaszországban (72). 

Az AEP három hónappal ezelőtt, március 31-én nyitotta meg a választási névjegyzékben történő regisztrációt a külföldön élő román állampolgárok számára. Nem lehet tudni, meddig lehetséges még a regisztráció tekintettel arra, hogy a kormány még nem szögezte le a parlamenti választások időpontját. A törvény értelmében a választásokat megelőző három hónapban lezárják a regisztrációt. 

A román állampolgárok a nagykövetségeken, konzulátusokon és a Román Kulturális Intézetek székhelyein továbbra is szavazhatnak, emellett választhatják a levélben történő szavazás lehetőségét, vagy kérvényezhetik a román külügyminisztériumtól, hogy hozzanak létre választási körzetet a lakóhelyük közelében. Legalább 100-an kell kérvényt benyújtsanak ahhoz, hogy a szavazókörzetet jóváhagyják.

Hirdetés