Iliescu titokban az ügyészségen járt

Kihallgatták a bányászjárás ügyében.
Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt kihallgatták a katonai ügyészségen Ion Iliescu egykori államfőt az 1990. június 13-15-i bányászjárás ügyében – értesült az Agerpres.

Iliescut emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják amiatt, hogy elrendelte a bukaresti Egyetem-téri demonstráció szétverését.

Az első bányászjárás dossziéját tavaly nyitották újra, mivel még az Európai Emberjogi Bíróság is a felelősök azonosítására kötelezte a román államot.

1990. június 13-15. között legalább négy személy meghalt, és több mint ezer megsebesült, amikor a Ion Iliescu-féle rezsim Zsil-völgyi bányászokat hívott Bukarestbe, hogy szétverjék az akkor már több hónapja tartó tüntetést, ahol főként diákok és értelmiségiek protestáltak a második vonalbeli kommunisták hatalomra kerülése ellen. A botokkal felfegyverzett bányászok az egész városban randalíroztak, a központban egyetemistákat, tanárokat vertek véresre, de nem menekültek a romák sem az ütlegelésektől. Ion Iliescu akkori államfő a Romexpón összegyűlt bányászoknak pedig megköszönte, hogy „rendet teremtettek”.

A katonai ügyészek szerint a véres események miatti felelősség Ion Iliescut, Miron Cozma bányászvezért, Petre Roman akkori kormányfőt, Virgil Măgureanu titkosszolgálati vezetőt, Gelu-Voican Voiculescu, Victor Atanasie Stănculescu tábornokot és a kor más vezetőit terheli.

Hirdetés