Igazi csíkit kóstoltak az európai parlamenti képviselők

A szentsimoni sörfőzde termékei mellett ménesi és krasznabélteki borokkal is kényeztették a strasbourgi törvényhozókat.
Hirdetés

Az európai döntéshozók szívéhez a torkukon át vezet az út – ezt a nagy igazságot példázza a strasbourgi Parlamenti Klub (EPA) évzáró rendezvénye. A kötetlen hangulatú esten ugyanis az Európai Parlament képviselői székelyföldi sört, partiumi és bánsági borokat kóstolhattak: a rangos eseményen, amelyet a képviselők a strasbourgi plenáris héten tartottak, a csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör, a krasznabélteki Nachbil és a ménesi Balla Géza borok is bemutatkoztak – értesít az RMDSZ hírlevele.

„Erdélyt elvisszük Európába!

Romániai magyar európai parlamenti képviselőként kisebbségvédelmi munkám mellett erre a feladatra is vállalkoztam. Az, hogy jelen vagyunk az Európai Parlamentben, lehetőséget teremt számunkra a bemutatkozásra ” – magyarázza Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő.

Véleménye szerint „még mindig sokan vannak, akik nem hallottak rólunk, ezért minden lehetőséget ki kell használnunk arra, hogy megismertessük a romániai magyarság értékeit: legyen ez akár kulturális, nyelvi, művészeti, történeti vagy gasztronómiai jellegű.” 

És hogy egyáltalán nem valami komolytalan kvaterkázásról van szó, az is mutatja, hogy az estet

maga Martin Schulz, az EP elnöke nyitotta meg,

és olyan kiemelkedő európai politikusok vettek részt, mint például Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, a dél-tiroli Herbert Dorfmann, az EPA elnöke vagy éppen Renate Sommer, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság tagja.

Sógor szerint ezek az alkalmak is lehetővé teszik, hogy a kis- és középvállalkozások támogatásának fontosságára irányítsák a figyelmet, mert „Európa jövője ezeken a gazdasági szereplőkön múlik”. Mint kiderült,

sokan most első alkalommal hallottak Erdélyről – de remélhetőleg örökre megjegyezték

Hirdetés

ezt a földrajzi nevet az igazi csíki sörrel és a ménesi kadarkával való behatóbb ismerkedés után.

„Készítettünk egy olyan plakátot, amelyen feltüntettük Erdélyt, a Bánságot, a Partiumot és Székelyföldet, vizuálisan érzékeltetve mindig könnyebb elmagyarázni a romániai magyarság helyzetét” – fejti ki Sógor Csaba.

Az RMDSZ-es képviselő elmondta: a helyi termékek – jelen esetben az Igazi Csíki Sör, a krasznabélteki Nachbil és a ménesi Wine Princess borok – termelői egyfajta visszaigazolást kaptak arról, hogy a termékeik bármikor megállják a helyüket a nemzetközi piacon.

Hirdetés