Egyesült Államok: rendőrgyilkosságokba torkolltak a tömegtüntetések

Két esetben is fehér rendőrök lőttek le fekete gyanúsítottakat a héten – a tiltakozó megmozdulások brutális erőszakba torkolltak.
Hirdetés

Négy rendőrt agyonlőttek, hetet pedig megsebesítettek lőfegyverrel csütörtök éjszaka a texasi Dallasban, ahol erőszakba torkollott az amerikai rendőri túlkapások elleni tüntetés. A városban tizenegy rendőrt lőttek meg, és négyen közülük meghaltak.

Hárman válságos állapotban vannak. Két rendőrt megműtöttek. A rendőrség szerint két férfi nyitott tüzet a rendőrökre. A rendőrség csütörtök éjjel elfogta a rendőrök meggyilkolásával gyanúsítható orvlövészeket.

Az első, kiszivárgott információk szerint a két orvlövész minél több rendőrt akart lelőni.

A rendőrség az egyik gyanúsított tartózkodási helyéhez közel egy gyanús csomagot is talált, ezt egy tűzszerész egység vizsgálta.

A Fox televízió helyszíni tudósítása szerint Dallas belvárosában kaotikussá vált a helyzet. A belváros felett helikopterek köröznek.

Chicagóban, New Yorkban, a texasi Dallasban, a minnesotai St.Paulban és a louisianai Baton Rouge-ban is tömegtüntetések kezdődtek a rendőri túlkapások miatt.

Kedden a déli Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban két rendőr intézkedés közben agyonlőtt egy fegyvertelen férfit, csütörtökön reggel pedig a minnesotai Falcon Heightsben (St.Paul városa mellett) egy rendőr forgalmi igazoltatás közben lőtt le egy férfit. Mindkét esetben a rendőrök fehérek voltak, az áldozatok afroamerikaiak.

Hirdetés

Barack Obama elnök amerikai újságíróknak Varsóban – a NATO-csúcsértekezlet helyszínén – nyilatkozva azt mondta: minden amerikainak van oka aggódni, mert nem elszigetelt incidensekről van szó, ezek a bűnügyi igazságszolgáltatás rendszerében meglévő faji egyenlőtlenségek jelei.

Washingtonban a tiltakozók az amerikai elnöki hivatalnak otthont adó Fehér Ház előtt gyülekeztek, majd átvonultak a törvényhozási épületegyüttes, a Capitolium elé.

A törvényhozás épülete előtt rendőrök sorfala állt, miután az eleinte békésen tüntetők egy része be is akart hatolni oda.

A szövetségi fővárosban Menjünk a Fehér Házhoz, hogy véget vessünk a rendőri brutalitásnak címmel hirdették meg a tiltakozó akciót. Több százan gyűltek össze, elénekelték A fekete életek is számítanak nevű civil mozgalom közismertté vált dalát, sokan plakátokat vittek, amelyekre a rendőri brutalitás elleni jelszavakat írtak, vagy az elkövető rendőrök felelősségre vonását követelték. Néhányan Fegyverezzék le a rendőröket! feliratú táblákat emeltek a magasba.
 

Hirdetés