Nőtt az átlagbér, megírjuk

Ha pedig Ön az információs technológiában dolgozik, akkor kifejezetten hülyére kereshette magát. Szállodaportásnak viszont ne menjen!
Hirdetés

Májusban 14,2 százalékkal volt magasabb a román nettó és bruttó átlagbér a tavalyi ötödik hónaphoz képest – közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.

Számokban ez úgy néz ki, hogy májusban 2063 lej volt a nettó átlagbér, a bruttó átlagbér értéke elérte a 2853 lejt. Tavaly májusban pedig, mint már utaltunk rá, mindkettő 14,2 százalékkal kevesebb volt.

A reálbérek májusban 18,3 százalékkal voltak nagyobbak a tavalyi ötödik hónaphoz mérten.

Aki az információs technológia ágazatban dolgozik, az járt a legjobban, mert ott voltak a legnagyobb fizetések, a nettó átlagkereset ugyanis 5421 lej volt, a legkevesebbet – 1248 lejt – a szállodákban és vendéglátóiparban dolgozók kerestek.

Anca Dragu román pénzügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy az idén 15 százalékkal nőttek a reálkeresetek, a nyugdíjak reálértéke is 8 százalékkal emelkedett. A miniszter szerint a jövedelmek növekedésének köszönhetően a lakossági bankbetétek értéke mintegy 13 százalékkal nőtt.
Mint ismeretes, tavaly 25 százalékkal megemelték az orvosok és a tanárok bérét is. A magánszférában kisebb mértékben ugyan, de ott is emelkedtek a jövedelmek. A reálbér növekedését az is segítette, hogy az infláció 3,5 százalékkal csökkent.
Hirdetés