Most már nyerne a szabadságpárti jelölt Ausztriában

A legújabb közvélemény-kutatás szerint fordult a kocka.
Hirdetés

Három hónappal a megismétlendő ausztriai államfőválasztás előtt Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt jelöltje, az eredeti választás vesztese élvez nagyobb lakossági támogatást az első közvélemény-kutatási adatok szerint.

A Gallup intézet hatszáz ember megkérdezésével készített felmérést. Ennek eredménye szerint jelenleg Norbert Hoferre 51, míg a Zöldek által támogatott, de függetlenként induló Alexander Van der Bellenre 49 százalék szavazna – vagyis az arányok nagyjából megfordultak a korábbi eredményekhez képest.

A prognózis szerint a szavazásra jogosultak 84 százaléka megy el voksolni újra. A május 22-én tartott második választási fordulóban (ezt ismétlik most meg) 72 százalékos volt a részvétel.

Mint arról beszámoltunk, Ausztriában az alkotmánybíróság elrendelte az elnökválasztás megismétlését, ugyanis megalapozottnak tartják a Szabadságpárt beadványát, amely egy halom szabálytalanságot sorol fel.

Hirdetés

A mostani kutatásból az is kiderül, hogy az emberek 56 százaléka szerint a nemzetközi politika színpadán kínos Ausztria számára a megismételt választás, 34 százalék úgy véli, hogy ez egyáltalán nem rontja az országról kialakult képet.

A megismételt választást várhatóan október másodikán tartják.
 

Hirdetés