Feljelentették Pontát a megamecset miatt

Az agilis feljelentők szerint a volt kormányfő törvényt sértett a muzulmán imahely engedélyezésével.
Hirdetés

A török félhold is húzza az amúgy másik két ügyben is korrupcióval gyanúsított volt miniszterelnököt, Victor Pontát: két bukaresti lakos csütörtökön feljelentést tett ellene az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályon (DNA), amiért az általa vezetett kormány tavaly engedélyt adott egy hatalmas mecset megépítésére Bukarestben.

A feljelentők, akik román népi viseleten jelentek meg a korrupcióellenes ügyészség szélházában, úgy vélik: a Ponta-kabinet törvényt sértett, amikor elfogadta a vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet.

A feljelentők egyike, Cătălin Ioan Berenghi szerint a kormány megsértette az egyházi törvényt, másrészt pedig azt is sérelmezte, hogy a kabinet nem kérdezte meg a polgárokat, hogy akarnak-e megamecsetet, vagy sem.

„Akik úgy járnak el, mint Victor Ponta, megjárják. A börtönbe is követjük, ha oda kerül, viszünk neki fasírtot, és majd megkérdezzük: még mindig akarja-e a megamecsetet?” – vázolta fel a jövőt.

A feljelentők egyike egyébként nemtetszését korábban azzal jelezte, hogy sertéshúst ásott el az építkezés tervezett helyszínén.

Mint ismeretes, a mecset megépítése óriási vitát váltott ki Romániában.

Hirdetés

A román kormány tavaly nyáron 49 évre ingyenes a muzulmán felekezet használatába adott egy 11 ezer négyzetméteres telket a román főváros északi részén, a Romexpo kiállítási csarnok közelében, hogy azon a felekezet közhasznú épületeket – egy mecsetet, lelkészi lakást, könyvtárat és szociális központot – építsen. A mecset felépítését a török kormány finanszírozza, amit adományokból egészítenek ki.

Traian Băsescu volt államfő tavaly biztonsági kockázatnak nevezte, hogy Bukarest készül befogadni Európa egyik legnagyobb muzulmán központját, a muzulmánoknak adott telken pedig több ízben rendeztek tiltakozó megmozdulásokat a mecsetépítés ellenzői.

Az államfői hivatal és a bukaresti önkormányzat ugyanakkor engedélyezte az építkezést.

A mecset történetéről itt olvashat.

Hirdetés