Kikényszeríti a magántulajdonú műemlékek felújítását a kolozsvári önkormányzat

Ötszörös adót vetnek ki a leromlott állagú műemléképületekre, amennyiben a tulajdonos nem mutat hajlandóságot a felújításra.
Hirdetés

Az évtizedek óta elhanyagolt kolozsvári műemlékek homlokzatainak problémája tavaly decemberben, a közveszélyessé váló New York Szállóról lehullott vakolatdarab józanító hatására vált ismét közbeszéd tárgyává. A helyi önkormányzat is végre elkezdett megoldásokat keresni, így történhetett meg az, hogy a további balesetek elkerülése végett elkezdték tűzoltói segédlettel leverni a veszélyes épületelemeket. A szakminisztériumi szinten is közfelháborodást kiváltó intézkedést civil nyomásra sikerült leállítani, majd jöttek a helyhatósági választások, amikor nem volt időszerű megoldást keresni a problémára.

Most, hogy lejártak a választások, és választottaink elfoglalták bársonyszékeiket, a szerdai tanácsülésen újból előkerült a kérdés. Horváth Anna alpolgármester a Facebookon  számolt be arról, hogy véglegesítették a leromlott állagú épületek feljavítási kötelezettségére vonatkozó szabályzatot. Eszerint: „mindazon épülettulajdonosoknak, akik augusztus 15-ig felszólítást kapnak a polgármesteri hivataltól, hogy fel kell újítaniuk ingatlanjaikat, november 30-ig el kell indítaniuk a felújítási folyamatot – az építkezési engedély kiváltásával –, ellenkező esetben 2017. januárjától ötszörös adót kell fizetniük az adott épületre”.

Az engedélyek kiváltását követően az épülettulajdonosoknak két év áll rendelkezésükre, hogy elvégezzék a tényleges javítást. Az alpolgármester hozzáteszi: szintén ötszörösére növekedhet a város belterületén lévő elhanyagolt telkek adója is, amennyiben a tulajdonosok az augusztus 15-ig kiküldött felszólítást követően nem takarítják ki az adott telket. A szabályzat részleteit a polgármesteri hivatal honlapján lehet megtalálni.

Kétség kívül ez is egy megoldás, már csak az a kérdés, hogy mit fognak szólni hozzá azok az épülettulajdonosok, akik nem rendelkeznek a felújításhoz szükséges összeggel, illetve az is, hogy ki garantálja a felújítások szakszerűségét. 

Hirdetés