Az európai identitás témáját feszegeti az idei Tusványos

A táborban ezúttal a nemzetpolitika felől egy kicsit eltolódnak a hangsúlyok a nagy, globális problémák irányába, mint a migránsválság. Orbán Viktor persze ott lesz, és az Ákos-koncert sem marad el.
Hirdetés

Tusványos mindig aktuálpolitikai témákról szól, az idei tábor mottója – Itthon voltunk, vagyunk, leszünk Európában! – pedig az elmúlt időszak nagy témáit tükrözi – magyarázta Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke, Tusványos politikai programkoordinátora, a Popa Ilonával, a MIT alelnökével, Tusványos erdélyi főszervezőjével és Fancsali Barnával, a MIT elnökével közösen tartott kolozsvári sajtótájékoztatón.

A tavalyi nagy menekült- és bevándorláshullám, a novemberi párizsi merénylet és a Brexit óta Európa jelentése megváltozni látszik és egyre sürgetőbb

az európai identitás, az államok együttműködésének, ezen belül Közép-Kelet- Európa jövőjének

újragondolása – hangzott el.

Ezért a július 19. és 24. között Tusnádfürdőn megtartott 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor fentebb említett mottója három nagy témacsoportra vonatkozik: az európai, keresztény identitás jelene és jövője, Közép-Kelet Európa helye és szerepének felértékelődése, valamint az EU jelene és jövője, az együttműködés tartalmi és formai szempontjai – ez utóbbi témakörből természetesen nem maradhat ki a Brexit nyomán kialakuló új helyzet megvitatása sem.

Akit mégis jobban érdekelnek a már hagyományosnak mondható tusványosi témák, annak sem kell csalódnia: idén is téma lesz a táborban az aktuális nemzetpolitikai helyzetkép, a gazdasági kilátások és együttműködések, a Kárpát-medencei és európai önrendelkezési problémák, az oktatás (például a MOGYE ügye) és a kulturális élet kérdései, de terítékre kerülnek demográfiai, környezetvédelmi (ezen belül az erdőkitermelésekkel kapcsolatos) témák is. Ezek olyan kérdések, amelyekre továbbra sincs megnyugtató megoldás, ezért folyamatosan beszélni kell róluk – mondta Sándor Krisztina.

Néhány cím a kínálatból:
Milyen Európát akarunk? Van-e Közép-európai keresztény vízió Európa számára? Migráció Európában. A kommunizmus bűntettei, az európai büntető bíróság felállításának esélyei. Választási körkép a Kárpát-medencében. Régiók, nemzetek önrendelkezése – régiók Európája. Árnyékjelentések a nyelvi jogok érvényesítéséről. Átalakuló európai identitás a migráció tükrében. Magyar állampolgárok a nagyvilágban. Kárpát-medencei felsőoktatási körkép. Európa biztonsága. Választások után a székelyföldi önkormányzatokban. Erdő nélkül nincs Erdély! Környezetvédők vs. famaffia. Nők a magyar gazdaságban.

Idén választások voltak Romániában, Szlovákiában és Szerbiában is, ezeknek a tanulságait szakértők és politikusok elemzik majd. Újdonságnak számít a Vita az Országházon kívül című rendezvény, amelyre meghívást kapott minden magyar parlamenti párt képviselője – érdekes lesz számba venni, hányan és kik jönnek el a meghívottak közül.

Mivel 2016 Márton Áron-emlékév és az 1956-os forradalomnak is kerek évfordulója lesz idén, ezek a témák is szerepelnek a programban.

Tusványos fő attrakciója természetesen idén is Orbán Viktor

hagyományos szombati fellépése, Tőkés László és Németh Zsolt társaságában – de jelen lesz több magyarországi és „határon túli” magyar politikus is, és jönnek a már megszokottnak mondható katalán, baszk, dél-tiroli vendégek, sőt idén bajor, moldovai és gagauz meghívottak is színesítik a palettát.

A tavaly bevezetett karszalagos beléptetőrendszer idén is működik – mondta Fancsali Barna. A tábor területére 16 óráig ingyenes a belépés, ezután 10 lejt kell fizetni, a heti karszalag ára 50 lej. A sátorozás idén olcsóbb lesz, mint 2015-ben: egy sátorhely egy napra 10 lej, a heti bérlet 50 lejbe kerül. Akárcsak tavaly, a kiskorúak megkülönböztető karszalagot kapnak. A tábor területén az alkohol és dohányáru vásárlása karszalaghoz kötött lesz, az árusok, a törvénynek megfelelően, nem szolgálhatnak ki kiskorúakat.

Mintegy húsz sátorban zajlanak majd a programok,

Hirdetés

ezek között vannak a már ismert helyszínek – a Lőrincz Csaba sátortól a Csíki anyákig – és újdonságok is, mint a Janus Pannonius irodalmi kávéház, valamint a Kriza János népzenei sátor.

Tusványos idén megújult és folyamatosan bővülő honlappal és mobilapplikációval várja az érdeklődőket. A szervezők azt ígérték, a hét folyamán a honlapra felkerül a tábor programjának jelentős része, így mindenképpen érdemes böngészgetni az oldalt.

És mivel a legtöbb érdeklődőt mégis csak a nagyszínpad vonzza, íme az ott fellépő zenekarok, előadók részletes programja:
 

július 19., kedd:
Bagossy Brothers Company
Ákos

július 20., szerda:
Maszkura és a Tücsökraj
Intim Torna Illegál

július 21., csütörtök:
Tankcsapda
Rúzsa Magdi

július 22., péntek:
Vad Fruttik
Quimby

július 23., szombat:
Evilági
Ocho Macho
Kiscsillag

Hirdetés