Bomba robbant a Hortobágyon

Hírzárlatot rendeltek el, így csak annyi tudható, hogy aknamentesítés közben négy tűzszerész halt meg.
Hirdetés

Robbanás következtében többen meghaltak a Hortobágyon, a volt bombázótéren péntek délután – értesült két, egymástól független forrásból az MTI. Az ügyben hírzárlatot rendeltek el. Az M1 Híradó és a Blikk is úgy tudja, hogy az egykori hortobágyi bombázó lőtéren történt robbanás, amikor a tűzszerészek aknamentesítést végeztek.

Négy honvédségi tűzszerész életét vesztette, egy pedig megsérült – közölte később a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI-vel. Nagy Andrea elmondta: az elsődleges adatok szerint egy második világháborús bomba robbanhatott fel Nádudvar közelében. A helyszíni szemle tűzszerész szakértők, ügyészek bevonásával tart.

Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész az M1 aktuális csatornának azt mondta: az elmúlt hatvan évben Magyarországon a Hortobágyon dobták le a legtöbb robbanótestet, és kísérleti lőtér is volt az a terület – tette hozzá. Olyan fel nem robbant kísérleti eszközök is lehetnek ott, amelyek a tűzszerészek számára is ismeretlenek – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ez az egyik legnagyobb és legveszélyesebb talajmentesítési munka, amit Magyarországon valaha végeztek.

Kiemelte, hogy a magyar tűzszerészek világszínvonalon a legjobbak közé tartoznak, vagyis ha technikailag és szakmailag elvégezhető egy hatástalanítás, akkor azt jó eséllyel meg is tudják oldani. Így szerinte biztos, hogy nem felkészületlenség vagy kiküszöbölhető emberi mulasztás okozhatta a balesetet. 

A területen 2013-ban kezdték el a hátra maradt bombák, lőszerhüvelyek és robbanótestek eltávolítását az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja keretében – írja a Blikk. Korábbi hírek szerint találtak már itt hatvankilós szovjet bombát, F5 típusú levegő-föld rakétát, szovjet repeszgránátot és szovjet páncéltörő gránátot is. 

Hirdetés