A nyolcadikosok háromnegyede ment át a képességvizsgán

A tanügyminisztérium közzétette a vizsgaeredményeket a honlapján, az iskolák a hirdetőiken.
Hirdetés
A képességvizsgára jelentkező nyolcadikosok 75 százaléka kapott 5-ösnél nagyobb osztályzatot, közölte pénteken a tanügyminisztérium. Ez valamivel alacsonyabb a tavalyi sikeresen vizsgázók arányánál, akkor az 79,3 százalék volt. Idén közel 150 ezer tanuló vett részt az országos felmérésen.
 
Az eredményeket ma tette közzé a minisztérium az evaluare.edu.ro honlapon, illetve az iskolák a saját hirdetőiken. Az eredmények ellen a vizsgázók ma este nyolcig nyújthatnak be óvást, a végleges eredményeket július ötödikén teszik közzé.
 
Óvásokat valószínűleg tömegével fognak benyújtani, mivel több tanár, diák és szülő kifogásolta, hogy a matematika vizsga egyik tételét helytelenül fogalmazták meg, és több vizsgázót is megtévesztett. A tanügyminisztérium szerint viszont egyértelmű a tétel, amelynek konkrét típusa szerepelt a tavalyi képességvizsga nyilvános tételmodelljei között is.
 
Július 8-12. között választhatnak középiskolát a diákok és szüleik az űrlapok kitöltésével, ez alapján a jelentkezőket számítógéppel osztják el az iskolák között július 19-én, 20-án teszik közzé, hogy ki hova nyert felvételt, illetve a megye milyen középiskoláiban maradtak szabad helyek. Beiratkozni július 21-29. között lehet.

Hirdetés