Ismét a függetlenséggel kacérkodik Skócia

Mivel a Brexit-párti győzelmet hozó népszavazás ellenére sem akar kilépni az EU-ból.
Hirdetés

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító népszavazás után tanulmányozni kell a skót függetlenség lehetőségét, ha ez az egyetlen módja annak, hogy Skócia megőrizhesse kapcsolatát az Európai Unióval – jelentette ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerdán Brüsszelben.

Sajtótájékoztatóján a kormányfő leszögezte, ha van rá mód, hogy Skócia megőrizze az uniós tagságát, ő eltökélt, hogy megtalálja. Mint mondta, nagyon káros lenne Skócia számára, ha a múlt heti brit referendum következtében el kellene hagynia az Európai Uniót.

Sturgeon mindazonáltal hangsúlyozta, hogy bár brüsszeli tárgyalásai során sokan rendkívül megértőek és együttérzőek voltak, „nem szabad alábecsülni a skót uniós tagság megtartása előtt álló nehézségeket”.

Hozzátette, semmilyen konkrét kötelezettségvállalást nem várt, mindössze Skócia álláspontját szerette volna ismertetni Brüsszelben.

A miniszterelnök emellett elmondta, nem lepte meg Mariano Rajoy spanyol kormányfő kijelentése, amely szerint Spanyolország teljes mértékben ellenez bármiféle tárgyalást a lehetséges EU-tagságról az Európai Unió és Skócia között. Madrid régóta vehemensen ellenzi a skótok függetlenedését, mert attól tart, hogy ez precedenst teremtene a Spanyolországban – különösen Katalóniában – aktív szakadár mozgalmak számára.

Francois Hollande francia elnök is ellenzi a skótokkal folytatott egyeztetéseket, mondván: Nagy-Britanniával kell tárgyalni, nem Nagy-Britannia egy részével.

Hirdetés

A skót kormányfő este Jean-Claude Junckerrel találkozott, az Európai Bizottság elnökével, korábban pedig Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével, illetve EP-képviselőkkel tárgyalt.

Nicola Sturgeon azért utazott Brüsszelbe, hogy az unió 27 másik tagjának állam- illetve kormányfőinek tanácskozásával egy időben ismertesse Skócia álláspontját az Egyesült Királyság távozásának kérdéséről, illetve megtudakolja, hogyan lehetne Skóciát benntartani a brit kilépés esetén.

Az Egyesült Királyság uniós tagságáról szóló, június 23-án tartott referendumon a skót szavazók 62 százaléka támogatta az ország bennmaradását, míg 38 százalék voksolt a kilépésre. Az ország egészében ugyanakkor a választók 51,9 százaléka szavazott a Brexitre és csak 48,1 százaléka a maradásra.

Hirdetés